Vrouwen financieel sterker maken

Vrouwen financieel sterker maken

UNAI-KE-72.jpg

De Githumu Vision Women's Group werd in 2008 opgericht met hulp van Oikocredit-partner Unaitas, om de vrouwen financieel sterker te maken. De vrouwen hebben elk individuele leningen, waarvoor de groep van 12 leden garant staat. Ze hebben ook een "merry-go-round systeem". Dit is een systeem waarbij de leden toegang hebben tot een klein fonds van extra gezamenlijk geld van de groep, dat is gespaard voor in tijden van grotere nood.

UNAI-KE-68

Samen voeren ze inkomensgenererende projecten uit. Ze krijgen krediet om kippen en melkkoeien te houden. De kippen en koeien maken het mogelijk om een stabiel inkomen te verwerven dat gebruikt wordt om hun kinderen onderwijs te geven en voedsel te kopen. Naast de financiële aspecten delen ze hun ervaringen en geven ze elkaar advies, "zonder dat mannen zich ermee bemoeien".

De vrouwen vertellen: "We zijn vrijer onder elkaar en kunnen beter communiceren. Zonder de mannen kunnen we ons beter uiten over gemeenschappelijke problemen en uitdagingen. Vrouwen zetten zich meer in voor familiezaken dan mannen."

UNAI-KE-72

Unaitas, een coöperatie in Kenia die haar leden spaarproducten en kredietdiensten aanbiedt, is begonnen met vrouwengroepen om de vrouwen te empoweren, om ze zelfstandiger en weerbaarder te maken. Unaitas betekent 'huis van chama's'. Een 'chama' is een groep. De meeste van de ondertussen 22.000 groepen hebben vrouwelijke leden, maar sommige mannen hebben hun voorbeeld gevolgd.

Lees ook het verhaal van Mercy, klant bij Unaitas >

« terug