Fatumah, kapster én winkelier

Fatumah, kapster én winkelier

TUGE-UG-16 - bijgesneden.jpg

Fatumah Nabatanzi (33) is kapster in Kyambogo, een wijk in Kampala, Oeganda. Fier poseert ze voor haar winkeltje, samen met haar kinderen en enkele andere kinderen uit de buurt.

TUGE-UG-16 - bijgesneden

Fatumah is al drie jaar klant bij Oikocredit-partner Tugende. Met een eerste microkrediet van UGX 1,5 miljoen (ongeveer € 363) over een looptijd van 1 jaar, heeft ze een koelkast gekocht. Daarmee koelt ze de frisdranken die ze verkoopt in het winkeltje naast haar kapsalon. De koelkast staat in het kapsalon omdat Fatumah daar toegang heeft tot elektriciteit.

TUGE-UG-08

Met haar tweede lening van UGX 3.770.000 (ongeveer € 912) die ze over 1,5 jaar afbetaalde, kocht ze extra apparatuur voor het kapsalon. Kapster zijn is seizoensgebonden werk: ze heeft veel klanten tijdens de feestdagen, maar ze heeft een andere bron van inkomsten nodig voor de rest van het jaar. Daarom verkoopt Fatumah in het winkeltje naast het kapsalon ook gekoelde dranken, etenswaren en snacks.

TUGE-UG-12

Fatumah is een alleenstaande moeder met twee kinderen. Voordat ze Tugende leerde kennen was ze een schroothandelaar. Dankzij de leningen van Tugende is haar inkomen sterk verbeterd. Haar twee bedrijfjes helpen haar om schoolgeld te betalen, een huis te huren en plannen te maken om haar zaak naar een drukkere plaats te verhuizen.

In normale tijden zou Fatuma ook haar huidige lening op tijd terugbetaald hebben, maar door Covid had zij veel minder inkomsten. Onze partner Tugende is flexibel en heeft de terugbetaling van de lening uitgesteld om haar te helpen.

Oikocredit-partner “Tugende Limited, Uganda” (Tugende) biedt micro-, kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's) toegankelijke en betaalbare lease-to-own-financiering. Tugende betekent "Let's go" en het belangrijkste product is het leasen van motorfietsen. Tugende's doelklanten zijn motortaxichauffeurs (boda bodas) en andere zelfstandigen zoals Fatumah die een kapitaalgoed nodig hebben om hun bedrijf te runnen of uit te breiden. Tugende is opgericht in 2010 en ging in 2020 een samenwerking aan met Oikocredit.

« terug