Op bezoek bij Francis in Ghana

Op bezoek bij Francis in Ghana

16.07.17-PEG-10045.jpg

We bieden u graag een verhaal uit Ghana. In juni 2017 bracht directeur Johan Elsen daar een bezoek aan Francis en zijn familie.

Francis woont met zijn familie in een plattelandsdorp in de regio Sege, zo’n 100 kilometer ten oosten van Accra, de hoofdstad van Ghana. Francis is timmerman, maar is werkloos. Hij heeft geen geld om een werkplaats te installeren. Hij woont in een klein houten huisje met zijn vrouw Cecilia, hun drie kinderen, zijn zus Comfort (die weduwe is) en haar dochter Jennifer. Om wat geld te verdienen bereidt Cecilia elke dag peperdrankjes en verkoopt die op de markt in het dorp. Comfort koopt af en toe een varken dat ze slacht en roostert en waarvan ze dan kleine stukjes op de markt verkoopt.

Tot enkele maanden geleden had de familie geen elektriciteit in huis. Het elektriciteitsnetwerk bereikt hun dorp wel, maar het is te duur voor hen om erop aangesloten te worden. Bovendien zijn er 2 tot 3 keer per week elektriciteitsonderbrekingen, waardoor zelfs de huizen die aangesloten zijn op het netwerk dan zonder licht zitten.

Johan Elsen met Francis (links) en Enoch, verkoper van PEG (rechts)
Drie maanden geleden vertelden vrienden Francis over het thuissysteem op zonne-energie van PEG, en niet lang daarna kregen ze bezoek van Enoch, een vertegenwoordiger van PEG. Enoch legde hen precies uit hoe het systeem van PEG werkt en hoeveel het kost. Francis besloot een systeem aan te kopen en heeft er nog geen moment spijt van gehad. Voor 2 cedis (nog geen 40 eurocent) per dag heeft zijn familie nu licht in huis. Ze zijn niet langer genoodzaakt om gevaarlijke en dure kaarsen of ongezonde kerosinelampen te gebruiken.

Daarenboven kon Francis in zijn huis nu een kleine winkel opzetten, waar zijn vrouw en zus doorlopend drankjes kunnen verkopen aan voorbijgangers, ook ‘s avonds en nadat de markt afgelopen is. Dankzij het systeem van PEG trekt de winkel niet alleen dankzij het licht klanten aan, maar ook dankzij de muziek van de radio op zonne-energie. Vandaag zijn de buren die wél aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk zelfs een beetje jaloers op Francis en zijn familie: Francis heeft ‘s avonds betrouwbare energie voor zijn verlichting, en zijn elektriciteit is ook nog goedkoper! Na 16 maanden zal Francis zijn systeem afbetaald hebben, en vervallen dus ook de 2 cedis per dag: vanaf dan is zijn energie gratis…Het verhaal van Francis bevestigt nog maar eens de impact die de investeringen van Oikocredit hebben op de levens van mensen in ontwikkelingslanden! Dat willen we voor nog zoveel meer gezinnen waarmaken. Want met een belegging van 250 euro kan ook u al drie gezinnen één jaar lang van licht en elektriciteit voorzien. Met een belegging van 1.000 euro zijn dat al twaalf gezinnen!

« terug