Focus op een project

PEG: zonne-energie in Ghana en West-Afrika

PEG verdeelt kleine thuissystemen op zonne-energie bij gemeenschappen en families die weinig of geen toegang hebben tot elektriciteit. De systemen worden gekocht op afbetaling, en via een mobiele telefoon is de overschrijving zo gebeurd! Batterij leeg? Geen nood: bij elk systeem zit een telefoonoplader!

Veel families in West-Afrika hebben geen toegang tot elektriciteit en spenderen tot 30% van hun inkomen aan vervuilende brandstoffen zoals kerosine, kaarsen en batterijen. Dat is niet alleen duur en klimaatonvriendelijk, maar ook ongezond. De uitstoot door het gebruik van kerosine maakt elk jaar meer slachtoffers in Sub-Sahara-Afrika dan malaria en HIV samen. Met de investering van Oikocredit in PEG geven we mensen directe toegang tot betaalbare, duurzame en gezonde energie. 

De milieuvriendelijke thuissystemen van PEG bevatten naast een zonnepaneel en batterij twee lampen, een gsm-oplader, een zaklamp en een radio. De socio-economische impact van zo’n pakket op één familie is enorm. Zo moeten mensen geen kilometers meer lopen enkel om hun gsm te gaan opladen en is er ’s avonds nog verlichting in huis voor het schoolwerk van de kinderen. Dat maakt een groot verschil in het dagelijks leven van veel gezinnen. 

Door een systeem van afbetaling via de mobiele telefoon kunnen bovendien ook mensen met een laag inkomen of zonder bankrekening – dat is meer dan een derde van de West-Afrikanen – zich zo’n zonne-energiepakket aanschaffen. Zo heeft Oikocredit ook aandacht voor financiële inclusie.

Directeur Johan Elsen van Oikocredit op bezoek bij PEG en klant Francis in Ghana
Directeur Johan Elsen van Oikocredit was in de zomer van 2017 op bezoek bij PEG en klant Francis in Ghana.

Andere partners inzake hernieuwbare energie