Oikocredit en Central Lanera Uruguaya: langdurige partners

Oikocredit en Central Lanera Uruguaya: langdurige partners

01 juli 2015

Sinds het bescheiden begin in 1975 heeft Oikocredit niet minder dan 1.670 partnerorganisaties gefinancierd, goed voor 2,1 miljard euro aan ontwikkelingsfondsen. Tussen de vele partnerorganisaties van Oikocredit doorheen de jaren zijn er een aantal die langdurig partners blijven. Central Lanera in Uruguaya is een van hen. Deze wolverwerkende coöperatieve ontving haar eerste lening van Oikocredit in 1988, en blijft een waardevolle partner tot op de dag van vandaag. Ondertussen zijn ze toe aan hun vijfde lening bij Oikcoredit.

Central Lanera werd opgericht in 1967 als een tweedelijns-coöperatieve, met 17 coöperatieve vennootschappen als aandeelhouders, die samen meer dan 1.500 boerenfamilies vanuit heel Uruguay vertegenwoordigden. Hun missie : de telers van wol integreren in de volledige productieketen van wol, om zo hun sociale en economische situatie te verbeteren.

Financiering van een wol-molen van superieure kwaliteit

De belangrijkste activiteit start bij het veldwerk van de boeren, die ze helpen om de best mogelijke wol te telen. Deze wol kammen ze vervolgens tot fijne wolspoelen in hun molen, Lanera Piedra Alta, vooraleer er de internationale markt mee op te gaan. Deze uitstekende molen werd gedeeltelijk aangekocht met leningen van Oikocredit. Central Lanera betaalt de boeren eerlijke prijzen voor hun wol, en geeft hen bovendien extra ondersteuning door voorschotten op de komende oogst te betalen.

Cecilia Maroño is de landenverantwoordelijke voor Uruguay bij Oikocredit, en zij werkte de voorbije acht jaren nauw samen met Central Lanera en andere partners uit de wolindustrie. Ze is er trots op dat haar partner Central Lanera een mooie groei gekend heeft, waardoor ze nu ook bij lokale banken leningen kunnen aangaan, en zelfs obligaties op de markt kunnen brengen.

Een unieke relatie

“De steun die Oikocredit gaf aan Central Lanera is uniek, en heeft voor bestendige lange-termijn-inkomsten gezorgd die toelieten de boeren een stabiel inkomen te geven ondanks de marktschommelingen,” legt Cecilia uit. “Omdat onze relatie zo sterk is, is Oikocredit hen al die jaren door dik en dun blijven steunen.”

Central Lanera heeft ook een programma lopen voor de productie en de verkoop van lamsvlees van hun boeren. Hierdoor kunnen ze nu met hun vlees terecht op de meest veeleisende markten, en zijn de boeren verzekerd van een eerlijk inkomen. De cooperatieve wil ook de beste kansen geven aan de meest kleinschalige boeren onder hun leden, alsook aan boeren met grond van mindere kwaliteit. Ze ondersteunen deze boeren op het vlak van kwalitatieve schapenproductie, zodat ook deze armste boeren kwalitatieve wol kunnen leveren en hun inkomen kunnen opkrikken.

Een sterke coöperatieve

Drie coöperatieven van de 17 aandeelhouders van Lanera Central zijn ook rechtstreekse partners van Oikocredit. Bovendien is ook Manos del Uruguay – eveneens verbonden aan Central Lanera – partner van Oikocredit. Manos del Uruguay is een erkende Fair Trade vzw die zorgt voor tewerkstelling van landbouwersvrouwen in de productie van wol-garnituren.

Kortom, Lanera Central belichaamt en promoot de coöperatieve waarden als geen ander. Daarom zijn ze voor Oikocredit veel meer dan een gelijkgezinde partner, ze zijn een sterke bondgenoot!

« Terug