Mirjam ’t Lam over haar nieuwe rol als algemeen directeur van Oikocredit Internationaal

Mirjam ’t Lam over haar nieuwe rol als algemeen directeur van Oikocredit Internationaal

Mirjam 't Lam cropped image.jpg10 januari 2022

Op 1 december 2021 is Mirjam ’t Lam gestart in haar nieuwe functie als algemeen directeur bij Oikocredit Internationaal. Mirjam is al sinds november 2020 werkzaam bij Oikocredit, eerst als directeur Finance & Risk, en vervolgens enkele maanden als interim-directeur, na het vertrek van Thos Gieskes. We interviewden Mirjam over haar professionele achtergrond, haar persoonlijke motivatie en haar verwachtingen over Oikocredit voor het komende jaar.

Hoe is je ervaring bij Oikocredit tot nu toe? 

Het is voor mij een voorrecht om voor een organisatie te werken met zo’n unieke en belangrijke missie. Ongeveer 100 miljoen mensen over de hele wereld zijn in armoede terecht gekomen tijdens de Covid-19-pandemie. Dit maakt verantwoord investeren belangrijker dan ooit. We kunnen mensen met een laag inkomen helpen om een beter bestaan op te bouwen. En het is niet alleen de missie van Oikocredit die me inspireert, ook het coöperatieve karakter en de manier waarop onze investeerders, medewerkers en partners samenwerken om onze missie te behalen.  

Ik begon bij Oikocredit Internationaal midden in de coronapandemie, een moeilijke tijd voor zoveel mensen en organisaties. Maar bij Oikocredit hebben we laten zien dat we onze kernactiviteiten hebben kunnen voortzetten door financiële steun te blijven bieden aan onze partners. Hoewel we in 2020 verlies hebben geleden door de effecten van de pandemie, spraken onze leden tijdens de algemene ledenvergadering in juni 2021 een enorm vertrouwen uit in onze coöperatie. Het afgelopen jaar hebben we ook weer winst gemaakt. Oikocredit heeft met succes de aanhoudende pandemie doorstaan en een opmerkelijke veerkracht ervaren, dankzij onze wereldwijde gemeenschap van partners en aandeelhouders. We zijn onze partnerorganisaties blijven steunen, hebben geïnvesteerd in nieuwe partners en zijn een samenwerkingsverband aangegaan met gelijkgestemde organisaties om kansen te creëren voor mensen met een laag inkomen in onze 33 focuslanden. We zagen dat de meeste van onze partners hun betalingsverplichtingen weer konden nakomen en dat onze portefeuille ontwikkelingsfinanciering weer werd opgebouwd. We zijn doorgegaan met het aanbieden van ondersteuning voor capaciteitsopbouw ter plaatse en indien nodig online.

Wat zijn de meest inspirerende momenten geweest? 

Op 2 december hielden we voor de eerste keer in de 46-jarige geschiedenis van Oikocredit Internationaal een buitengewone ledenvergadering, onder andere over onze nieuwe strategie om kapitaal aan te trekken. Ik vond die gelegenheid bijzonder, want onze leden lieten een opmerkelijke solidariteit en bereidheid zien om samen te werken en naar elkaar te luisteren. Dat liet zien hoe goed onze coöperatie samenwerkt in de praktijk. 

Een ander inspirerend moment was de publicatie van ons Impact Rapport in september. Hierin vertellen we elk jaar over de sociale impact van Oikocredit en de investeringen die we doen op het gebied van inclusieve financiering, landbouw en duurzame energie. Ook laat het rapport zien waarom onze lokale aanwezigheid zo belangrijk is voor het selecteren van de juiste partners. 

Ook ben ik geïnspireerd geraakt door de toewijding van de mensen die voor Oikocredit werken. Zij hebben hard gewerkt om onze investeringsportefeuille in 2021 weer op te bouwen, met een positief resultaat.  

Wat zijn voor jou de grootste uitdagingen geweest? 

Het was een uitdaging om onze coöperatie door deze moeilijke tijd te loodsen tot waar we nu staan. Covid-19 heeft ons allemaal uitgedaagd. We hebben moeten leren leven met de pandemie. We hebben een effectieve manier moeten vinden om met onze partners, leden en investeerders om te gaan. Daarnaast waren er bij Oikocredit Internationaal ook veranderingen bij de raad van commissarissen en de raad van bestuur. 

Hiervoor was je directeur Finance & Risk. Wat inspireerde je om in de rol van algemeen directeur te stappen? 

Het is altijd al mijn ambitie geweest om algemeen directeur te worden, maar wel op voorwaarde dat ik een organisatie kon vinden waar ik volledig achter sta en waar ik de volledige steun zou hebben van de medewerkers en andere belanghebbenden. Dat heb ik heb gevonden bij Oikocredit, een organisatie waar mijn persoonlijke overtuigingen over verantwoord investeren goed overeenkomen met de kern van de organisatie.  

Kun je iets vertellen over je achtergrond en expertise? 

De ontwikkeling van mijn carrière ligt grotendeels bij de Rabobank, een coöperatieve bank waar ik zowel adviserende, commerciële als andere rollen vervulde. Ik geloof sterk in de coöperatieve benadering en het belang van lokale aanwezigheid. In mijn tijd bij de Rabobank heb ik ruim een jaar in India en andere delen van Azië gewerkt aan duurzame energie en vervolgens in Rwanda aan micro-waterkracht. Als Chief Financial Risk Officer bij Rabo Development (nu Rabo Partnerships) lag de focus van mijn werk op het verbeteren van de toegang tot financiële diensten. Dat is in veel opzichten vergelijkbaar met de aanpak van Oikocredit. Ik ben dankbaar dat ik tijdens mijn carrière goede mentoren en managers heb gehad die mij hebben geholpen om me goed voor te bereiden op deze rol.  

Kun je al iets vertellen over de resultaten van Oikocredit Internationaal in 2021? 

In ons derde kwartaalbericht van 2021 vertelden we al dat we het afgelopen jaar de investeringsportefeuille van de coöperatie weer hebben opgebouwd na het verlies in 2020. Hoewel de definitieve resultaten nog niet beschikbaar zijn, verwacht ik dat we 2021 positief zullen eindigen. Onze steun aan partners op het gebied van capaciteitsopbouw gaat door en de publicatie van ons allereerste Client Self-Perception Survey-rapport zal ook nuttige inzichten geven voor ons toekomstige werk. Ik ben blij dat we dit jaar goed hebben kunnen afsluiten.  

Wat verwacht je van 2022? 

Het komende jaar wordt er een van transitie. Voor Oikocredit betekent dit dat we nog meer impact willen leveren aan de mensen die het nodig hebben. We gaan over van onze huidige strategie (2018-22), waarin onder meer efficiëntie en complexiteitsreductie voorop staat, naar onze nieuwe, doelgerichte strategie voor 2022-26. Deze strategie heeft een innovatieve benadering om de zelfredzaamheid en veerkracht van klanten te ondersteunen op gemeenschapsniveau. Verder verwachten we in de eerste helft van 2022 ons nieuwe model voor het aantrekken van kapitaal door te voeren. Dit zullen we vervolgens implementeren samen met onze leden, de steunverenigingen en andere stakeholders. En we verwelkomen ook nieuwe mensen in de raad van commissarissen en de raad van bestuur.  

Welke rol kan Oikocredit in de toekomst spelen? 

Oikocredit heeft altijd een pioniersrol vervuld en fungeerde als katalysator voor impactbeleggen. Dit zal niet veranderen. Met onze nieuwe strategie en de focus op de benadering van gemeenschappen willen we voorop blijven lopen op het gebied van innovatie en ontwikkelingsfinanciering, en willen we flexibel reageren op nieuwe kansen en uitdagingen die zich voordoen. We streven er ook naar om een groter gemeenschapsgevoel op te bouwen onder onze leden en investeerders. Zo willen we Oikocredit als beweging versterken.  

In hoeverre verschilt de nieuwe strategie van de vorige? 

De nieuwe strategie zal voortbouwen op onze huidige strategie en niet volledig vervangen. Vanaf 2022 streven we ernaar om onze impact op nieuwe investeringsgebieden te vergroten. We willen een gunstiger klimaat creëren voor mensen met een laag inkomen, zodat klanten en leden van onze partners op lange termijn betere kansen hebben om een bestaan op te bouwen. Om dit te doen streven we ernaar om de komende jaren een vijfde van het geld van Oikocredit te investeren in de gemeenschappen van onze partners. Dit doen we door projecten te ondersteunen die gericht zijn op huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg en watervoorzieningen. Dit zijn sectoren waar we de afgelopen jaren minder actief zijn geweest, maar waarvan onze partners hebben vastgesteld dat dit goede investeringen zijn voor de gemeenschap. De rest van Oikocredits portefeuille blijft gaan naar inclusieve investering, landbouw en duurzame energie. Onze missie om verantwoord te investeren in de duurzame zelfredzaamheid van mensen met een laag inkomen blijft hetzelfde. 

« Terug