Hoe een familiebedrijf kan blijven groeien, ondanks de pandemie

Hoe een familiebedrijf kan blijven groeien, ondanks de pandemie

COOP-EC-008.jpg14 mei 2021

Toen Carmiña Lopez en haar man Rodrigo vorig jaar een grote opdracht kregen om mondmaskers te maken, aarzelden ze geen moment. Daarvoor waren wel speciale machines nodig, en dus geld om die te kopen. Microkredietverstrekker Cooprogreso zorgde voor de lening en de productie werd direct opgestart. “Waar ik de coöperatie het meest dankbaar voor ben, is dat ze ons snel helpen. Ze kennen ons bedrijf al goed en weten waar we naartoe willen.”

Carmiña en haar familie zijn met hun kledingbedrijf Rac Moda klant bij Oikocredit-partner Cooperativa de Ahorro y Crédito Cooprogreso in Ecuador. Zelf komt de familie oorspronkelijk uit Colombia. Toen Rodrigo, die gezien werd als een van de beste kleermakers van Colombia, de opdracht kreeg om te helpen bij het opstarten van nieuwe fabrieken in Ecuador, is de familie daarheen verhuisd. Carmiña: “We dachten toen dat het voor korte duur zou zijn, omdat de opdracht tijdelijk was. Maar we realiseerden ons al snel dat er in Ecuador veel kansen lagen om voor onszelf iets op te bouwen, dus besloten we in 2012 om hier ons eigen kledingbedrijf te beginnen. Maar om een bedrijf op te starten, heb je flinke kapitaalsteun nodig. Dat komt voornamelijk omdat je veel werkt voor winkelketens, en die hanteren betalingstermijnen van 90 dagen.”

Samenwerken

In eerste instantie startte het echtpaar met het maken van 100 T-shirts, maar Rodrigo heeft ook expertise in het maken van jeansbroeken, gebreide kleding en overhemden. Dat laatste bleek een gat in de markt: “We ontdekten dat hier in Ecuador echt een tekort was aan kennis en kunde op het gebied van het maken van overhemden”. In het begin werkten Carmiña en Rodrigo vooral samen met verschillende maquilas – productieworkshops waar je het kledingstuk aan levert en die het vervolgens op maat afmaken. Na een aantal jaar besloten ze met een team van eigen personeel te gaan werken. Dat begon met vijf medewerkers, inmiddels zijn het er twintig. Daarnaast wordt nog met tien maquilas gewerkt, die ook maatwerk leveren. “Maar,” vertelt Carmiña, “vanwege de logistiek en de pandemie waarin we ons bevinden, is het soms een uitdaging om iedereen aan het werk te kunnen houden.”

COOP-EC-019

Snelheid om te groeien 

In 2017 is de familie hun samenwerking met Cooprogreso gestart. “Andrés, onze accountmanager, leerde ons bedrijf eerst goed kennen,” legt Carmiña uit over de start van het aanvraagproces. “Het verliep daarna heel snel, in tegenstelling tot bij banken. Ik weet niet of het komt door de accountmanager die we hebben, maar hij ziet dat we een goed lopend bedrijf hebben en dat we productie draaien.”

Met het oog op de groei van hun bedrijf en de hoge kwaliteitseisen die winkelketens stellen, hebben Carmiña en Rodrigo regelmatig extra financiële middelen nodig. De huidige lening is voor een opdracht voor mondmaskers. “Toen we tegen Cooprogreso zeiden: ‘We hebben een groot contract voor mondmaskers en we moeten investeren in machines’, werd ons de lening voor 20.000 dollar toegekend,” vertelt Carmiña enthousiast. “De leningen van Cooprogreso hebben ons enorm geholpen omdat we ze steeds op hele specifieke momenten nodig hebben. Ook konden we ons personeelsbestand opschalen, waardoor we onze medewerkers kansen bieden, en continuïteit.” 

COOP-EC-012

Ambities tijdens een pandemie 

Dankzij Cooprogreso is Rac Moda goed gepositioneerd. Over hun ambities is Carmiña duidelijk: “Wat we nu willen, is onze eigen fabriek en magazijn bouwen en het aantal personeelsleden verdubbelen of zelfs verdrievoudigen.” Een wereldwijde pandemie houdt hen niet tegen: “Ondernemen is niet altijd makkelijk. Maar we blijven zoeken naar nieuwe kansen, zelfs tijdens een pandemie.”

« Terug