Onze partner Ecookim laat je smullen van Fairtrade chocolade

Onze partner Ecookim laat je smullen van Fairtrade chocolade

ECOO-CI-106.jpg

Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen. Deze bonen komen van cacaobomen en die groeien vooral in warme en vochtige gebieden rond de evenaar, zoals in Ghana en Ivoorkust. Ongeveer twee derde van de totale cacaoproductie in de wereld komt uit deze twee Afrikaanse landen.

Oikocredit werkt samen met verschillende cacaocoöperaties in deze landen. Eén daarvan is onze partner Entreprise Cooperative Kimbe (Ecookim).

ECOO-CI-106

Oikocredit en cacao

Ecookim is een fairtradecoöperatie en vertegenwoordigt cacaoboeren in verschillende delen in Ivoorkust. Zij zorgen er voor dat kleine cacaoboeren een groter deel van de winst ontvangen, door cacao rechtstreeks op de internationale cacaomarkten te verkopen. Oikocredit werkt graag samen met partners als fairtradecoöperatie Ecookim, die zich inzetten voor eerlijke handel. Want iedereen moet de mogelijkheid krijgen om een waardig bestaan op te bouwen, waarin duurzaamheid voorop staat. Naast het helpen van boeren om een eerlijke prijs te krijgen voor hun cacao, geeft Ecookim ook trainingen (capaciteitsopbouw). Boeren leren zo om het beste uit hun gewassen te halen.

Impact

Een van die cacaoboeren is de Ivoriaanse Ngoran Nguessan. Hij bezit vijf hectare land en is sinds 2018 lid van de Coopérative Agricole Unité de Divo (CAUD), onderdeel van Ecookim. Zo ontdekte hij de impact van Fairtrade. Ngoran vertelt: "Vroeger was het heel moeilijk om voor mijn gezin te zorgen, maar sinds ik lid ben van de coöperatie, is mijn leven verbeterd. We krijgen training in goede landbouwpraktijken en daardoor is de opbrengst van de cacaoplantage beter en produceer ik meer cacao. De Fairtrade premie helpt ook enorm. Dat is een premie bovenop de vaste prijs (de cacaoprijs wordt vastgesteld door de Ivoriaanse regering)."

ECOO-CI-76

Ngoran heeft tien kinderen en woont in het dorp Amanikro, waar hij een huis voor zijn gezin bouwde. Maar hij droomt ervan om een stuk land te kopen en een huis te bouwen in Divo, de dichtstbijzijnde stad, zodat zijn kinderen gemakkelijker naar school kunnen.

Fairtrade

Ecookim heeft Fairtrade- en UTZ-certificeringen, waarbij leden kunnen aankloppen voor technische ondersteuning, capaciteitsopbouw, training en voorfinanciering.

Een van de dingen die de Fairtrade-adviseurs de boeren leren is hoe ze kinderarbeid kunnen vermijden en hoe ze bescherming kunnen bieden aan kinderen. Zij moedigen de leiders van de gemeenschap aan om aandacht te besteden aan wat kinderen op een bepaalde leeftijd wel en niet mogen doen. Ecookim bouwt ook scholen, zodat zelfs in afgelegen gebieden de kinderen toegang hebben tot onderwijs.

ECOO-CI-75

Iets anders dat de Fairtrade-adviseurs de boeren leren, is een variëteit aan bomen te planten in de cacaoplantages, om schaduw te geven aan de cacaobomen en de bodem. De bodem is verarmd en zal verbeteren door de wortels, de schaduw en de bladeren van de andere bomen die op de plantage groeien.

Ngoran: "Ik heb de bomen die ik geplant heb niet geteld, maar ik schat dat ik er ongeveer 50 plantte. Er zijn ook bomen die op natuurlijke wijze opschieten. Door de training van de coöperatie heb ik geleerd deze boompjes te herkennen en te beschermen". 

ECOO-CI-77

Bite to fight

Bite-to-fightAl enkele jaren levert Ecookim cacao aan Oxfamwereldwinkels voor hun fairtradechocolade uit Ivoorkust. Ook de chocopasta wordt bij Ecookim aangekocht. En in december shopt Sinterklaas chocolade bij Oxfamwereldwinkels! 
Canaan, één van de lidcoöperaties van ECOOKIM, staat centraal in Oxfams Bite to Fight-project. Hiermee wil Oxfam de kloof naar een leefbaar inkomen overbruggen. Canaan krijgt voor haar cacao een extra, flexibele Oxfam-premie. Bovenop de fairtrademinimumprijs en -premie. Die wordt geïnvesteerd in duurzame, toekomstgerichte ingrepen. Denk aan onderwijs, de ontwikkeling van andere inkomstenbronnen en duurzame landbouwtechnieken.

* In Ivoorkust worden familienamen eerst genoemd en voornamen pas daarna. In deze tekst wordt de westerse gewoonte gevolgd om voornamen eerst te vermelden.
.

Lees meer over Oikocredit en Fairtrade >

« Terug