Betaalbare, betrouwbare en duurzame elektriciteit in Ivoorkust

Betaalbare, betrouwbare en duurzame elektriciteit in Ivoorkust

RE-BAO-CI-22_V2.jpg

RE-BAO-CI-26Kassinabin Coulibaly werkt als metselaar en woont met zijn vrouw en twee kinderen in Lakpolo in Ivoorkust. Hij heeft sinds 2019 een Baobab “home solar kit”, een installatie met een zonnepaneel op zijn huis met een batterij, een oplader en drie lampen.

Pas in 2020 bereikte het elektriciteitsnet zijn huis, daarvóór was hij off-grid. Maar Kassinabin geeft er nog steeds de voorkeur aan om ook zijn zonne-installatie te behouden, omdat het elektriciteitsnet onbetrouwbaar is. Er zijn regelmatig stroomonderbrekingen.

RE-BAO-CI-12

RE-BAO-CI-11Tenan Silue woont in Ouaraniene in Ivoorkust. Hij is landbouwer en teelt mango's en cashewnoten. Sinds februari 2019 is hij klant bij Oikocredit partner Baobab Plus Cote d'Ivoire. Hij kocht er een installatie op zonne-energie met een batterij met oplaadmogelijkheden en drie lampen. In het huis van Tenan wonen er 15 mensen: zijn twee partners, negen kinderen en ook de grootouders.

In het huis worden de lampen op zonne-energie gebruikt wanneer de elektriciteit op het net uitvalt. En dat gebeurt vaak. Vanwege de regelmatige stroomonderbrekingen zijn de zonnepanelen ook belangrijk voor de kinderen om huiswerk te kunnen maken en te studeren.

RE-BAO-CI-21


Het café waarvan Zoumana Silue de eigenaar is, is 24 uur per dag open. Hij begint om 12 uur 's nachts te werken. Terwijl Zoumana 's morgens slaapt, houdt zijn medewerkster Estelle het café open. In het verleden was het café in duisternis gehuld tijdens stroomonderbrekingen.

Maar in 2019 kocht Zoumana een Baobab zonne-installatie, waardoor hij nu de hele dag en nacht licht heeft. Zijn installatie bestaat uit een batterij met oplaadmogelijkheden en drie lampen. Hij kocht de installatie op afbetaling en na enkele jaren is hij er helemaal eigenaar van.

.

RE-BAO-CI-19.

Oikocredit-partner Baobab Plus Ivoorkust

Kassinabin, Tenan en Zoumana zijn klant bij Baobab Plus Ivoorkust. Deze sociale onderneming werd opgericht in 2016 en werkt sinds 2020 samen met Oikocredit. Ze verkopen zonnesystemen en digitale tabletservices aan gezinnen. Baobab Plus was de eerste microfinancieringsinstelling (MFI) die overstapte op PAYG-zonnesystemen voor thuis (met pay-as-you-go-financiering), om de uitdagingen van toegang tot energie en financiële inclusie het hoofd te bieden.

.

* In Ivoorkust worden familienamen eerst genoemd en voornamen pas daarna. In deze tekst wordt de westerse gewoonte gevolgd om voornamen eerst te vermelden.

« Terug