Clean cooking en toegang tot energie voor mensen op het platteland in Afrika

Clean cooking en toegang tot energie voor mensen op het platteland in Afrika

ACE+nieuwe+partner+Site.jpg

Pay-as-you-go fornuis van ACE

Niet meer hoeven koken op kolen of hout, tegelijkertijd een telefoon opladen én voldoende licht in huis? Oikocredits nieuwe partner African Clean Energy maakt dat mogelijk voor mensen op het platteland in Afrika.

Wereldwijd koken ongeveer2,4 miljard mensen met open vuur of inefficiënte fornuizen die gebruik maken van olie, biomassa (hout, dierlijke mest, landbouwafval) en kolen. Dit is niet alleen schadelijk voor hun gezondheid en voor het milieu, het draagt ook ​​bij aan ontbossing. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie stierven in 2020 naar schatting 3,2 miljoen mensen aan ziekten die veroorzaakt worden door luchtvervuiling in huis, zoals ook koken met schadelijke brandstoffen.

Om mens en milieu te beschermen investeert Oikocredit € 1 miljoen in African Clean Energy (ACE)

“Hiermee helpt Oikocredit ons om schone en duurzame energie voor meer mensen toegankelijk te maken” zegt CEO en oprichter van ACE Ruben Walker.

Een efficiënt en betaalbaar fornuis

ACE is een van de eerste ondernemingen die een efficiënt fornuis aanbiedt dat betaald wordt volgens het pay-as-you-go-principe. Hiermee betalen klanten telkens een gedeelte van het fornuis af.

Het product is betaalbaar, ook voor de armste huishoudens: de afbetalingen zijn lager dan de brandstofuitgaven voor koken op open vuur.

Het ACE product

Met het fornuis wordt 50 tot 85% minder brandstof verbruikt tijdens het koken. Vandaar de term ‘clean cooking’.

Het systeem wekt energie op via zonne-energie. Die energie wordt gebruikt om de ventilator aan te drijven die nodig is voor de schone verbranding van biomassa. De batterij geeft gebruikers ook de mogelijkheid om een telefoon op te laden of een lichtbron aan te sluiten.

Clean cooking en Oikocredit

"We voelen ons erg bevoorrecht met Oikocredit als partner. Met hun kennis en expertise op het gebied van financiële inclusie, duurzame energie en - met name - clean cooking, zijn we er zeker van dat we de juiste partner hebben gevonden" aldus Ruben Walker.

James Todd, Investment Officer voor duurzame energie bij Oikocredit: “Clean cooking is een sector die relatief weinig aandacht en financiering heeft gekregen. We zijn er trots op deze innovatieve en ambitieuze sociale onderneming te helpen om hun pay-as-you-go-aanbod te vergroten en tastbare sociale impact te leveren.”

Oikocredit International organiseerde een webinar waarin onze partner African Clean Energy (ACE) het woord kreeg. In een artikel geven we meer uitleg over de problematiek van vervuilend koken, lees je over de oplossing van ACE en kan je de webinar herbekijken. Naar het artikel

« Terug