E-Hands: zonne-energie op het platteland in India

E-Hands: zonne-energie op het platteland in India

Zonnepaneel.jpg

270 miljoen mensen in India hebben géén toegang tot elektriciteit. Dat komt neer op een vijfde van de totale Indiase bevolking. Ongeveer 90% van deze mensen wonen in afgelegen plattelandsgebieden. De mensen zijn hier veelal op elkaar aangewezen en vormen hechte gemeenschappen. Vaak zijn deze gemeenschappen volledig afhankelijk van dure, en gevaarlijke, kerosine voor verlichting en koken.

Als gezinnen wél zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, is de elektriciteitsvoorziening door vele stroomstoringen vaak onbetrouwbaar. Helaas is er te weinig capaciteit om de snelgroeiende vraag naar elektriciteit op te vangen. En zonder betaalbare energie is het voor veel mensen moeilijk om uit de armoede te komen en zijn ze niet in staat om hun levensstandaard te verbeteren.

Energie en krediet

Naast het schone-energie-probleem hebben 87% van de armste huishoudens op het Indiase platteland ook geen toegang tot krediet, omdat er geen kredietverstrekkers, zoals banken, aanwezig zijn op het platteland. Banken durven het vaak niet aan om een vestiging te openen in deze gebieden, ook al omdat ze daar voor hun energievoorziening moeten gebruik maken van dure dieselgeneratoren.

En hier komt Oikocredits partner E-Hands Energy in beeld. Deze onderneming levert kleine zonnepanelen en windmolens aan vestigingen van banken en microfinancieringsinstellingen op het platteland. Met deze 100% groene energie kunnen financiële instellingen hun diensten leveren in plattelandsgebieden. Elk bankfiliaal is uitgerust met een zonnepaneel dat een vermogen van één kilowattpiek heeft. Hiermee kunnen banken een satellietverbinding en een kleine geldautomaat aandrijven en 5 tot 10 internetverbindingen gebruiken. Daarnaast is er nog voldoende stroom voor het gebruik van computers en verlichting. De bijgeleverde batterij biedt een back-upsysteem voor 6 uur stroom. En de elektriciteitskosten? Deze zijn beduidend lager dan bijvoorbeeld een generator.

Uitbreiden

Om uit te breiden, en daarmee nog meer klanten van schone en duurzame energie te voorzien, had E-Hands Energy kapitaal nodig. Traditionele kredietverstrekkers zijn onbekend met de nieuwe – maar groeiende – duurzame-energie-sector, wat het moeilijk maakte voor E-Hands om een partner te vinden die in hen wilde investeren.  Oikocredit is altijd al een pionier geweest (ruim 40 jaar geleden was Oikocredit een van de voorlopers op het gebied van microkrediet) en wilde graag investeren in duurzame energie op het platteland van India, via E-Hands. Deze samenwerking is gebaseerd op Oikocredits sterke overtuiging om kleine bedrijven te ondersteunen die sociale impact genereren. E-Hands Energy heeft een lening van $ 200.000 voor drie jaar gekregen. Hiermee kunnen ze zonne-energie leveren aan vestigingen op het platteland van de Union Bank of India, één van de grootste overheidsbanken van het land. In minder dan een jaar tijd hebben zij met 119 banken 35.000 mensen bereikt en 170 ton CO2 bespaard. In de komende drie jaar zullen ze opschalen en 950.000 mensen die op het Indiase platteland wonen toegang geven tot financiering.

 
Kiran Kodi - Renewable Energy Manager at Maanaveeya Kiran Kodi - Renewable Energy Manager bij Oikocredit India : “Financiering van off-grid elektriciteitsinitiatieven is cruciaal om het levensonderhoud van plattelandsgemeenschappen te verbeteren. Voordat we de samenwerking met E-Hands zijn gestart, hebben we het bedrijf getoetst aan de hand van onze strikte criteria. Het was erg belangrijk voor ons om het bedrijf te leren kennen en de meest effectieve oplossing te vinden om E-Hands te helpen de grootst mogelijke sociale impact te genereren.”

Raghu Chandrasekaran - CEO E-Hands Energy

Raghu Chandrasekaran - CEO E-Hands Energy. Het succes van E-Hands heeft niet alleen effect op toegang tot kapitaal voor de arme plattelandsbevolking en het verminderen van CO2-uitstoot. Door de groei van het bedrijf zijn er vijf nieuwe medewerkers aangenomen, waardoor ze nu met een team van 40 sterk zijn: “Het uitvoeren van dit project heeft ons het vertrouwen en de geloofwaardigheid gegeven om meer projecten aan te nemen die leiden tot de financiële inclusie van meer achtergestelde gemeenschappen", zegt Raghu Chandrasekaran, CEO van E-Hands. ”Er is veel contact tussen Oikocredit en E-Hands en Oikocredit ondersteunt ons ook met waardevolle adviezen. Door onze samenwerking met Oikocredit krijgen we een betrouwbare financiële partner met gedegen kennis inzake duurzame energie.”

« Terug