Oikocredit’s allereerste lening in India

Oikocredit’s allereerste lening in India

22 april 2015

In India leven ongeveer 300 miljoen van de 1,2 miljard inwoners onder de armoedegrens van 1,25 dollar per dag.  Toen Oikocredit haar activiteiten startte in India, nu 40 jaar geleden, was dit cijfer ongeveer hetzelfde, met toen 320 miljoen mensen onder de armoedegrens. In 1978 schatte men het sterftecijfer in India in op 14,2%. In deze context ging de allereerste lening van Oikocredit naar een huisvestingsproject voor werknemers met een zeer laag inkomen in de zuidelijke staat Tamil Nadu.

In juni 1978 gaf Oikocredit een lening van 200.000 dollar aan ‘Vllore Christian Medical College Board Inc’. Deze lening was bedoeld om aan de 200 armste werknemers van het ziekenhuis in Vellore een bouwlening van 1000 dollar te geven.  Uiteindelijk werd in totaal de bouw van 311 nieuwe huizen gefinancierd.

Vandaag is het Vellore Ziekenhuis een van de grootste en belangrijkste hospitalen in Centraal Azië, met om en bij de 2,2 miljoen patiënten per jaar uit alle regio’s van India. Centraal in het personeelsbeleid van het Vellore Ziekenhuis staan nog steeds de steun aan de meest kansarme werknemers, evenals de opleiding van gezondheidswerkers.

De 311 huizen die met de lening van Oikocredit warden gebouwd, staan er nog steeds. Sommige huizen worden nog steeds door dezelfde families bewoond, vaak in de tweede of derde generatie. De meeste bewoners hebben een of twee extra verdiepingen gebouwd, om zo ook hun kinderen en kleinkinderen te huisvesten, en velen zijn trots op de kleurrijk geverfde gevels. Jacob is de zoon van een van de werknemers van het ziekenhuis die van de oorspronkelijke lening genoten : “Mijn vader, Jozef, ontving een lening om het huis te bouwen waarin ik geboren werd en opgroeide. Ik woon er nu nog steeds samen met mijn vrouw en kinderen. Onze familie is dan ook zeer dankbaar voor dit alles.”.

Behalve de bouwleningen, zorgde het Vellore Ziekenhuis ondertussen ook voor studiebegeleiding voor de kinderen van de armste werknemers. In een apart studielokaal helpt een leerkracht de kinderen met hun huiswerk, en hij stimuleert hen om hoger onderwijs te volgen om zo aan een goed betaalde baan te geraken later. Hannah Paul, de personeelsmedewerker van Vellore, zegt hierover : “De eerste sociale investering was in goede huisvesting. Nu investeren we in opleiding, zodat de volgende generaties meer kansen krijgen dan hun ouders.” Het ziekenhuis geeft vandaag trouwens nog altijd werk aan veel van de kinderen en kleinkinderen van de werknemers die een bouwlening kregen via Oikocredit.

Nu, bijna 40 jaar na de oorspronkelijk  lening van Oikocredit, blijft het Vellore Ziekenhuis een  zorgzaam personeelsbeleid hoog in het vaandel dragen. En naast de zorg voor een goede huisvesting, staan vandaag vooral de investeringen in opleiding voorop. Het ziekenhuis blijft de lokale gemeenschap steunen via tewerkstelling en ontwikkelingsprogramma’s.

* http://planningcommission.gov.in/plans/planrel/fiveyr/6th/6planch22.html

 

 

« Terug