Een betere toekomst voor vrouwelijke ondernemers in Ivoorkust: het verhaal van Marina

Een betere toekomst voor vrouwelijke ondernemers in Ivoorkust: het verhaal van Marina

FIN-CI-26.jpg21 september 2022

Op de cover van het impact rapport 2022 zie je Marina. Zij is klant bij Oikocreditpartner Fin’Elle.

In Ivoorkust worden vrouwen extreem zwaar gediscrimineerd. Of het nu gaat om toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, werkgelegenheid of financiële inclusie, ze worden voortdurend geconfronteerd met ongelijkheid. 

Bijgevolg moeten vrouwelijke ondernemers in het land veel uitdagingen en obstakels overwinnen om hun bedrijf draaiende te houden.

Maar ondernemerschap gaat niet alleen over het oprichten van een bedrijf om te kunnen overleven, het gaat ook over het benutten van iemands unieke vaardigheden en het nastreven van dromen. Het helpt kansen te creëren voor mensen met een laag inkomen om een waardig en respectvol leven te leiden, zoals de visie van Oikocredit aangeeft.

Marina's verhaal

Op 20-jarige leeftijd nam Marina Ananou een moedige stap en begon ze haar eigen onderneming voor de verkoop van tassen, schoenen en kleding in Abidjan, Ivoorkust.

Haar ondernemingszin hielp haar om haar onderneming jarenlang in stand te houden en uiteindelijk was ze eigenaar van haar éigen winkel.

Maar Marina wilde meer. Haar zaak moest groeien en bloeien. Ze wilde verder gaan dan het verkopen van basisproducten, en liever luxueuzere, meer hoogwaardige artikelen aanbieden die op termijn haar inkomen zouden verhogen.

Uiteindelijk heeft zij na 13 jaar de sprong gewaagd en is zij verhuisd naar een kleinere winkel. Zo kon ze kwaliteitsproducten kopen en verkopen, in plaats van grote hoeveelheden goedkopere producten. De naam van haar nieuwe winkel: Vision N Vogue.

FIN-CI-31

Om te zorgen dat Marina's winkel deze producten van hogere kwaliteit met succes kon verkopen, had ze financiële steun nodig.

Toen ontdekte ze Cofina, leider in mesofinanciering in Afrika. Mesofinancieringsproducten zijn bedoeld voor kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's) die een lening nodig hebben, maar te klein zijn voor commerciële banken en te groot voor microfinancieringsinstellingen (MFI's).

FIN-CI-26

Cofina richt Fin'Elle op voor vrouwelijke ondernemers

Om de discriminatie en belemmeringen waarmee vrouwelijke ondernemers in Ivoorkust worden geconfronteerd te helpen aanpakken, heeft de Cofina Group in 2018 Fin'Elle opgericht. Dat was drie jaar nadat Marina klant werd bij Cofina.

Fin'Elle - een dochteronderneming van de Cofina Group - richt zich op empowerment van vrouwelijke ondernemers door microfinancierings- en mesofinancieringsleningen te verstrekken aan kleine en middelgrote ondernemingen in Ivoorkust.

Omdat Fin'Elle zich inzet voor sociale impact en empowerment van vrouwen, ging Oikocredit in 2021 een partnerschap aan met de MFI en verleende hen een lening van 2,3 miljoen euro om 10.000 huishoudens in Ivoorkust te kunnen bereiken.

Marina's droom wordt werkelijkheid

Zodra Fin'Elle naar Abidjan kwam, werd Marina een van hun klanten. Nu ze 43 jaar oud is, heeft Marina een succesvol bedrijf waar ook haar man en kinderen werken. Ze heeft ook twee werknemers.

Door haar zaak konden haar kinderen ook naar een internationale school waar ze Engels leerden spreken. "Ik heb Engels leren spreken van mijn kinderen," voegde Marina eraan toe.

Momenteel heeft Marina een lening van 25 miljoen XOF (38.000 euro). Ze vertelt: "Mijn bedrijf is gegroeid en het is een mooie ervaring geweest. Fin'Elle heeft me geholpen om te ontwikkelen, om mijn droom te verwezenlijken. De winkel is mijn eigen eigendom en ik heb twee werknemers. Als volgende stap wil ik een eigen huis kopen."

Meer verhalen zoals dat van Marina lees je in het impact rapport 2022 (download)

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Oikocredit Impact Report 2022 ENG Final digital spread.pdf7,1 MBapplication/pdfdownload

« Terug