Oikocredit ondersteunt bijna 5.000 boeren in Ivoorkust door investering in cashewcoöperatie Coop CA VICA

Oikocredit ondersteunt bijna 5.000 boeren in Ivoorkust door investering in cashewcoöperatie Coop CA VICA

ANAT-BF-03.jpg27 mei 2021

CA VICA, de "Coöperatie met een Raad van Bestuur van Voedsel- en Cashewtelers" (Coop CA VICA), is een belangrijke coöperatie van cashewproducenten in Ivoorkust. Ze heeft 4.900 leden in het noorden van het land.

CA VICA zet zich in voor de armoedebestrijding in achtergestelde gemeenschappen op het platteland in het noorden van Ivoorkust en voor de stimulering van de ondernemersgeest van boeren. De coöperatie heeft een sterke en gevarieerde portefeuille van nationale en internationale klanten.

Om Coop CA VICA tijdens het cashew-seizoen te ondersteunen, verstrekt Oikocredit een lening voor de inkoop, het vervoer, de opslag en de verkoop van rauwe cashewnoten. Oikocredit is de grootste internationale leningverstrekker van Coop CA VICA.

Ondanks de verschillende uitdagingen die de Covid-19-pandemie met zich meebrengt, heeft Coop CA VICA veilige manieren gevonden om de boeren in het noorden van Ivoorkust te steunen en een inkomen te verschaffen en cashewnoten van hoge kwaliteit te leveren aan plaatselijke verwerkers en exporteurs.

Versterking van kleine producenten op internationale markten

El Hadj Arouna Konate, voorzitter van de raad van bestuur van Coop CA VICA: "Na meer dan zeven jaar hard werken en gebrek aan steun van veel traditionele banken, kwamen we in 2020 in contact met Oikocredit. Oikocredit begreep goed wat we nodig hadden en bood Coop CA VICA en al haar leden ondersteuning aan. Met deze lening kunnen wij ons beter positioneren op de internationale markt. De verhoging van het werkkapitaal zal ons in staat stellen de logistiek aan te schaffen die nodig is om onze bedrijfsdoelstellingen te bereiken en de verbetering van de levensstandaard van de boeren te bevorderen, en tegelijk een positieve invloed uit te oefenen op de plaatselijke gemeenschappen. "

Yves Komaclo, investeringsdirecteur West-Afrika van Oikocredit, voegde hieraan toe: "We zijn verheugd dat we de eerste internationale kredietverlener van Coop CA VICA worden en dat we de coöperatie kunnen helpen haar relaties met kleine producentenleden en kopers te versterken. Ons partnerschap met Coop CA VICA draagt bij aan de missie van Oikocredit om mensen met een laag inkomen te ondersteunen en een grotere sociale impact te creëren in de gemeenschappen waarmee we samenwerken. "

Over Coop CA VICA

De "Coöperatie met een Raad van Bestuur van Voedsel- en Cashewtelers" werd in 2012 opgericht en is samenwerkingsverband van 6.123 cashewproducenten op het platteland. Ze is ontstaan uit de wens van cashewproducenten om hun krachten te bundelen met als doel meer waarde te halen uit dit product om zo hun inkomen te verhogen en hun sociaaleconomisch welzijn te verbeteren.

Cavica onderhoudt vandaag 51.133 ha boomgaarden en staat voor waarden als respect voor de rechten en vrijheden van de mens, welzijn op het werk, het creëren van een meerwaarde voor hun arbeid en de billijke herverdeling van de behaalde winsten.

Cavica is actief in de regio Centrum-Noord en het Noorden met de sterke wens om het actiegebied uit te breiden en de activiteiten te diversifiëren. Het hoofdkantoor is gevestigd in de Bouaké-gemeente, in de regio Gbêkê, waar tot op heden de grootste geïnstalleerde cashewverwerkingscapaciteit is.

« Terug