Nieuws van Oikocredit Internationaal

Nieuws van Oikocredit Internationaal

Cover of the AR.jpg30 juni 2020

In de week van 8 juni vonden de ledenvergadering en de Algemene Vergadering plaats van Oikocredit Internationaal. Deze vergaderingen gingen dit jaar uitzonderlijk online via webconferentie door.

Normaal gezien zouden de meetings plaats gevonden hebben in Antigua, Guatemala, waar we ook een aantal van onze partners zouden bezocht hebben. Vanwege COVID19 werd het een hybride vergadering, met een heel beperkt aantal deelnemers in het hoofdkantoor van Oikocredit in Nederland, en alle andere deelnemers – zo’n 80 in totaal – volgden online en stemden electronisch.

Naast het goedkeuren van de jaarrekeningen en het verlenen van de kwijting aan het bestuur, betrof de belangrijkste beslissing het dividend. Gezien de aanhoudende aard van de coronaviruscrisis en de onzekerheid die deze nog steeds veroorzaakt, werd beslist om geen dividend voor 2019 aan de leden van Oikocredit Internationaal uit te betalen. De winst wordt dan ook volledig toegevoegd aan de reserves. Dit laat Oikocredit Internationaal toe om flexibel in te spelen op de behoeften van de partners die het financiert, wat op zijn beurt mensen met een laag inkomen steunt, die het hardst door de crisis worden getroffen. Oikocredit België zal het wegvallen van dit dividend in het budget 2020 kunnen opvangen door gebruik te maken van eerder aangelegde reserves en het behoud van haar voorzichtige dividendbeleid (0,75% in 2018, 2019 en 2020).

Een andere beslissing werd ingegeven uit klimaat-overwegingen : in de toekomst zullen 2 op de 3 algemene vergaderingen in Europa plaatsvinden en slechts om de 3 jaar in een partnerland van Oikocredit, om op die manier de co2-uitstoot van onze organisatie te verminderen.

Hierbij aansluitend werd ook een kleine wijziging in de statuten goedgekeurd, waardoor het in de toekomst mogelijk wordt om ook in ‘normale’ omstandigheden Algemene Vergaderingen online te organiseren.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Oikocredit Annual Report 20194,4 MBapplication/pdfdownload

« Terug