Oikocredit België trekt coalitie AREA

Oikocredit België trekt coalitie AREA

AREA afbeelding.jpg14 december 2016

Oikocredit België trekt coalitie om hernieuwbare energie in ontwikkelingslanden toegankelijk te maken voor iedereen

Vorig jaar lanceerden de Verenigde Naties een nieuwe reeks Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Eén van die doelstellingen (‘SDG 7’) luidt : tegen 2030 willen we hernieuwbare energie wereldwijd voor iedereen toegankelijk maken. Tegelijkertijd besliste Oikocredit om de komende decennia stevig te investeren in hernieuwbare energieprojecten voor kansarmen in ontwikkelingslanden. Een perfecte match.
Voor Oikocredit België dé gelegenheid om het voortouw te nemen op dit vlak. Op initiatief van directeur Johan Elsen werden een aantal organisaties uitgenodigd om na te denken over hoe we deze ambitieuze doelstelling gezamenlijk kunnen helpen bereiken.

“Ik merkte al vlug dat er in België een groot aantal kleinere en grotere organisaties bezig zijn met het thema van hernieuwbare energie in ontwikkelingslanden, maar dat er een vorm van samenwerking en coördinatie ontbrak”, aldus Johan Elsen. “Nochtans hebben veel van deze organisaties nood aan bijkomende technische kennis, projectontwikkeling of financiering, zaken die ze dan weer bij andere Belgische organisaties kunnen vinden. Samenwerking binnen een netwerk was dus meer dan welkom.”.

Dit initiatief van Oikocredit België leidde op korte tijd tot de oprichting van het netwerk AREA (wat staat voor Affordable Renewable Energy for All – Betaalbare hernieuwbare energie voor iedereen). De leden van AREA hebben de ambitie om als partners de krachten te bundelen : door kennis en waarden te delen en door actief samen te werken, geloven we dat we veel meer kunnen bereiken dan wanneer ieder afzonderlijk in zijn hoekje blijft werken.

Ondertussen heeft AREA 5 concrete doelstellingen geformuleerd (zie onderstaande tabel). Het initiatief werd bovendien erkend door minister van ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, als modelvoorbeeld van een samenwerking om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN te helpen realiseren.

Iedereen die denkt een constructieve bijdrage te kunnen leveren tot de realisatie van deze doelstellingen, is meer dan welkom om zich bij AREA aan te sluiten. Contactpersoon : Johan Elsen, jelsen@oikocredit.be.

 

Connect

AREA connects Belgian actors and stakeholders in the field of Renewable Energy for the poor in developing countries. To do so it

  • Creates an inventory of all stakeholders and projects
  • Invites all stakeholders to actively engage in the platform and become member

Collaborate

AREA stimulates collaboration amongst its members and the sharing of know how. To do so it

  • Facilitates and stimulates meetings and collaboration initiatives of the members
  • Sets up an online platform where members can exchange know how, experiences and best practices

 

Measure

AREA creates a barometer to measure the joint contribution of its members to the realization of its aim. To do so it

  • Collects all relevant data of its members regarding financial investments, implemented projects in terms of energy production, supply, etc.
  • communicates about the status quo and the progress to its stakeholders

 

Link

AREA links its members to national and international institutions and organizations.  To do so it

  • Develops a sustainable relationship with the relevant national and international political actors
  • Liaises on behalf of its members with international organizations like ARE, IRENA …

 

Inspire

AREA inspires others to work towards the same common aims. To do so it

  • Makes the added value of the collaboration amongst its members visible
  • Promotes the topics and projects its members bring forward and actively encourages joint partnerships in such projects

 

 

« Terug