Verslag Oikocredit Live: het is noodzakelijk om klimaatverandering en de impact ervan op gemeenschappen met een laag inkomen aan te pakken
Oikocredit België
Nieuwsbrief september 2023

In deze nieuwsbrief lees je over het werk van Oikocredit, waarin het creëren van sociale impact centraal staat. Volgende onderwerpen komen aan bod:

We brengen verslag uit over Oikocredit Live: een krachtige herinnering aan de dringende noodzaak om klimaatverandering en de impact ervan op gemeenschappen met een laag inkomen aan te pakken. Het online event toonde de innovatieve oplossingen die door onze partnerorganisaties worden geïmplementeerd en benadrukte het belang van duurzame ontwikkeling.

Er is nieuws over 2 nieuwe investeringen in onze partners in Ivoorkust en Paraguay. Daarmee stellen we mensen met een laag inkomen in staat om een duurzame toekomst voor zichzelf, hun familie en hun gemeenschap te creëren.

Verder is er een financiële update in het kwartaalbericht; geeft Dave Smit, directeur van Impact Investments bij Oikocredit Internationaal, antwoorden op veelgehoorde zorgen over de rentetarieven; word je warm uitgenodigd om deel te nemen aan Oikocredit Journeys en kijken we uit naar ons nieuwe impactrapport dat eind deze maand verschijnt. 

Verwijzend naar onze slogan "Investeren in mensen", zetten we hier ook graag Ramón Monges in de kijker. Je ziet hem op bovenstaande foto in het midden. Hij verbouwt citroenverbena en citrusvruchten, en is lid van de coöperatie La Norteña. Het verhaal van Ramón lees je op onze website.

Veel leesplezier! 
Het team van Oikocredit België

 

Verslag: Oikocredit Live over klimaatverandering

De tweede editie van de Oikocredit Live-evenementenreeks werd gehouden op 13 juni 2023. Het evenement richtte zich op de urgente problematiek van klimaatverandering en de ingrijpende gevolgen daarvan voor gemeenschappen met lage inkomens.

Aan het evenement namen twee partners van Oikocredit deel: Norandino, een Peruaanse coöperatie die duurzame landbouw ondersteunt, en BURN, een Keniaanse organisatie die zuinige kooktoestellen ontwerpt, produceert en distribueert.

Lees hier het verslag van de webinar en/of bekijk de opname >
 

Nieuwe investeringen in partners in Ivoorkust en Paraguay

Oikocredit heeft een lening verstrekt van € 3 miljoen aan de Ivoriaanse microfinancieringsinstelling Witti Finances. Dankzij deze lening kan Witti Finances haar financiële diensten uitbreiden en verbeteren. Hierdoor kunnen ze meer mensen bereiken in de achtergestelde Ivoriaanse gemeenschappen.

Oikocredit investeert in Witti Finances. Meer lezen > 

Een termijnlening van 4,5 miljoen euro van Oikocredit aan Financiera Ueno is bedoeld om microbedrijven en kleine en middelgrote ondernemingen in Paraguay te steunen die worden geleid door vrouwen.

Oikocredit en Ueno bundelen de krachten. Lees hier meer > 

 

Feiten en cijfers voor Q2 2023

Elk kwartaal publiceert Oikocredit Internationaal de belangrijkste feiten en cijfers. In het kwartaalbericht over de ontwikkelingen in het tweede kwartaal van 2023 lees je over onze groeiende gemeenschapsgerichte investeringsportefeuille, het innovatieve klantenonderzoek met partners (nu voor het derde jaar) en het positieve financiële kwartaalresultaat van € 3,8 miljoen.

Ondanks de uitdagende wereldwijde financiële context blijven de sociale en financiële prestaties van Oikocredit op een hoog niveau en bereikt ons werk via eerlijke en verantwoorde praktijken meer klanten.

Oikocredit Internationaal is voorzichtig optimistisch over de tweede helft van 2023. Naast sociale impact verwachten we een positief financieel resultaat te blijven genereren.

Kwartaalbericht Q2 2023: Resultaten houden stand in een uitdagende context >
 

Financiële inclusie - wat is een eerlijke rentevoet?

Wanneer het gaat over microleningen aan kwetsbare gemeenschappen, rijst vaak de vraag over rentetarieven. Zijn de tarieven die leners aan de kredietverstrekkers betalen rechtvaardig?

Oikocredit werkt samen met zorgvuldig gekozen en verantwoorde inclusieve financieringsinstellingen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. En biedt leningen aan tegen eerlijke rentetarieven, in lijn met lokale marktstandaarden. In dit interview geeft Dave Smit, directeur van Impact Investments bij Oikocredit Internationaal, antwoord op veelgehoorde vragen over de rentetarieven.

Lees het interview met Dave Smit >
 

Oikocredit Journeys, een uitzonderlijke kans voor investeerders van Oikocredit

Wil je met eigen ogen zien hoe ondernemers in Peru koffie produceren? Of hoe het implementeren van hernieuwbare energie in Kenia bijdraagt aan een duurzamere toekomst?

In het voorjaar van 2024 kan je het werk van Oikocredit met eigen ogen zien. In april en mei 2024 organiseert Oikocredit Internationaal twee reizen voor investeerders: van 14-22 april 2024 naar Kenia en van 12-21 mei 2024 naar Peru. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de (Engelstalige) website van Oikocredit Internationaal. Zij hebben alle informatie over de reizen naar Kenia en Peru op een rij gezet: 

www.oikocredit.coop/journeys >

Laatste kans! Inschrijven kan tot uiterlijk 15 september 2023 voor Peru, en tot het einde van de maand voor Kenia.

Nog niet zeker of je wil deelnemen? Bekijk dan deze korte video.

 

Ons impactrapport wordt binnenkort gepubliceerd!

Eind september zal Oikocredit Internationaal haar nieuwe impactrapport publiceren. Hou dus onze website, LinkedIn- en Facebookpagina in de gaten om als eerste het impactrapport te lezen! 

Het verslag duikt diep in de feiten en cijfers over hoe we impact creëren in financiële inclusie, landbouw en hernieuwbare energie. Laat je inspireren door verhalen van onze samenwerkingen over de hele wereld. 

 

Ons werk met onze partners wordt onverminderd voortgezet. Investeer vandaag nog om dit te financieren!

Ben je nog geen aandeelhouder? Start hier met beleggen. 

Je belegging verhogen? Schrijf het gewenst bijkomend bedrag over op de rekening van Oikocredit België BE76 5230 8075 4595 (Triodos), met je naam in de vrije mededeling.

Wil je Oikocredit opnemen in jouw testament?
In dat geval blijft jouw geld ook na jouw overlijden duurzaam geïnvesteerd in de projecten van Oikocredit. Wil je hierover graag meer informatie?
Contacteer Johan Elsen op 02 213 04 86 of jelsen@oikocredit.be.

Voor al je administratieve vragen kan je, zoals steeds, terecht op be@oikocredit.be, of bij Margareta Van den Eynde elke voormiddag op het nummer 02 213 04 31.

 
Volg ons:

Oikocredit-be • Huidevettersstraat 165 • 1000 Brussel • België
T: 02 213 04 31 • be@oikocredit.be