Want volgens ons is veerkracht het sterkst als die samen wordt bereikt.
Oikocredit België
Nieuwsbrief maart 2023

Groeien als gemeenschap

Wanneer een onderneming ontstaat, begint ze klein. Door zorgvuldige en duurzame groei kan zo'n bedrijf zich ontwikkelen tot steun voor een hele gemeenschap. Met onze gemeenschapsgerichte strategie wil Oikocredit verantwoord lenen bevorderen. Want volgens ons is veerkracht het sterkst als die samen wordt bereikt.

In deze nieuwsbrief lees je hoe we de focus op sociale impact hoog houden met onze gemeenschapsgerichte strategie. We delen verhalen van partnerschappen die duurzame groei stimuleren en de investeringen die dit mogelijk maken. 

Tot slot in deze nieuwsbrief ook een warme oproep om deze verdere groei mee te financieren met een (extra) investering. Praktische info daarover lees je onderaan. 

Veel leesplezier!   
Het team van Oikocredit België 

 

Nieuwe strategie zet veerkracht gemeenschappen centraal

Op basis van onze missie en visie heeft onze nieuwe strategie een gemeenschapsgerichte aanpak. Een veranderend klimaat, milieuvervuiling, natuurrampen en wereldwijde en lokale gezondheidscrises kunnen niet worden genegeerd. Wij willen mensen met een laag inkomen in staat stellen weerbaarder te worden tegen de toenemende onzekerheid.

Door ons te richten op het bevorderen van veerkracht kunnen we via onze partners de impact vergroten op gemeenschappen met lage inkomens. Wij geloven dat individuele veerkracht toeneemt door meer duurzame veerkracht op gemeenschapsniveau te realiseren.

Op een nieuwe pagina, met een video en een brochure, lees je meer over onze focussectoren, onze wereldwijde impact en meer.

Meer over de nieuwe strategie >
 

Oikocredit Live: online event met Finca Perú

Ben je benieuwd naar het digitale eindklantonderzoek van Oikocredit Internationaal? En wil je meer weten over microfinancieringsinstelling Finca Perú en haar focus op empowerment van vrouwen? Oikocredit Internationaal organiseert woensdag 28 maart van 17.00-18.30 uur de eerste editie van haar nieuwe online evenementenreeks, Oikocredit Live.

Dit belooft een zeer interessante presentatie te worden en we nodigen je graag uit om mee te luisteren! Na de presentatie is er de mogelijkheid om vragen te stellen. Dit online evenement gaat door in Zoom en is in het Engels.

Meer info en inschrijven >
 

Internationale Vrouwendag 2023 – Omarm Gelijkheid

Het is vandaag Internationale Vrouwendag! Het thema is dit jaar Embrace Equity, oftewel omarm gelijkheid. Een wereldwijde oproep om ons in te zetten voor gelijkheid, inclusiviteit en diversiteit. Een oproep waar wij als Oikocredit graag gehoor aan geven. Want helaas krijgen vrouwen nog steeds veel minder kansen dan mannen. Niet omdat ze niet willen werken of niet durven te ondernemen. Wel omdat ze vaak simpelweg de kans niet krijgen om zich een weg te werken naar gelijkheid. Oikocredit doet er al ruim 47 jaar van alles aan om dat tij te keren.

Meer lezen over wat Oikocredit doet om vrouwen te ondersteunen >
 

"De impact van Oikocredit motiveert mij"

Sinds oktober 2022 is Dave Smit directeur Impact Investments bij Oikocredit Internationaal. In dit interview blikt hij terug op zijn eerste 100 dagen en op het feit dat mensen met een laag inkomen in ontwikkelingslanden hard worden getroffen door wereldwijde tegenwind. Hij deelt ook zijn indrukken van enkele bezoeken aan partners.

Dave: "Dit is het moment om de inspanningen op te drijven, partnerschappen aan te gaan, ons te richten op transformatie en innovatie, en mensen en gemeenschappen in het Zuiden te helpen om veerkracht op te bouwen. Oikocredit bevindt zich in een unieke positie om deze positieve verandering te stimuleren! 

Oikocredit stuurt geldstromen in de juiste richting. En door samen te werken met partners wordt de impact van onze inspanningen vermenigvuldigd."

Lees het interview >
 

Van deur aan deur verkoop naar 30 werknemers

Oikocredits partner MBK helpt vrouwen in heel Indonesië om hun familiebedrijf te laten groeien. Sanah's verhaal is geen uitzondering. Met behulp van leningen van MBK heeft ze haar kroepoekbedrijf laten groeien.

MBK ziet het uitbannen van armoede en het versterken van de positie van vrouwen als een cruciale uitdaging. Door de ontwikkeling van kleine bedrijven te stimuleren, dragen ze bij aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.

MBK is actief in lokale gemeenschappen, met name in landelijke gebieden, waar ze de kans op zelfstandig ondernemerschap creëert voor ondernemers zoals Sanah.

Lees het succesverhaal van Sanah >
 

Nieuwe investeringen

Meer zonne-energie in Afrika: de lening van Oikocredit aan Yellow, een leverancier van pay-as-you-go off-grid zonne-energieoplossingen, zal de toegang tot schone energie voor huishoudens met een laag inkomen in Malawi, Rwanda, Oeganda en Zambia helpen verbeteren.

Oikocredit en anderen investeren €12,2 miljoen in Agroserv, dat kwalitatieve maïsproducten verwerkt en levert aan bedrijven en huishoudens in Burkina Faso. Het bedrijf koopt in bij meer dan 6.000 kleine boeren en biedt hen technische ondersteuning. Agroserv zal met deze investering een nieuwe verwerkingsfabriek ontwikkelen, de producten diversifiëren en meer kleine boeren en huishoudens van dienst zijn. 

Met een financiering van van US$ 2,6 miljoen kan MyCredit in Kenia meer financiële mogelijkheden bieden door middel van op maat gemaakte leningen aan lokale kleine en middelgrote ondernemingen. Op zijn beurt ondersteunt dit KMO's om meer werkgelegenheid te creëren in de lokale gemeenschap en draagt het bij aan economische groei.

Met een Tier II-investering van Oikocredit en Triodos IM wil Bridge Bank Group Côte d'Ivoire haar klanten een betere toegang tot financiële diensten bieden en de financiële inclusie van de KMO's die zij bedient, verbeteren.

 

Ons werk met onze partners wordt onverminderd voortgezet. Investeer vandaag nog om dit te financieren!

Ben je nog geen aandeelhouder? Start hier met beleggen. 

Je belegging verhogen? Schrijf het gewenst bijkomend bedrag over op de rekening van Oikocredit België BE76 5230 8075 4595 (Triodos), met je naam in de vrije mededeling.

Wil je Oikocredit opnemen in jouw testament?
In dat geval blijft jouw geld ook na jouw overlijden duurzaam geïnvesteerd in de projecten van Oikocredit. Wil je hierover graag meer informatie?
Contacteer Johan Elsen op 02 213 04 86 of jelsen@oikocredit.be.

Voor al je administratieve vragen kan je, zoals steeds, terecht op be@oikocredit.be, of bij Margareta Van den Eynde elke voormiddag op het nummer 02 213 04 31.

 
Volg ons:

Oikocredit-be • Huidevettersstraat 165 • 1000 Brussel • België
T: 02 213 04 31 • be@oikocredit.be