Wist je dat 74% van onze financiële inclusiepartners gendergelijkheid als doelstelling hebben?
Oikocredit België
Nieuwsbrief april 2023

Sterke vrouwen in de kijker

Wist je dat 74% van onze financiële inclusiepartners gendergelijkheid als doelstelling hebben? In lijn met onze inzet voor de SDG5 (Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling) van de Verenigde Naties richten we ons op gelijkheid in financiën over de hele wereld. Daarom is 81% van alle klanten die door onze partners voor financiële inclusie worden bereikt, vrouw. Zoals bijvoorbeeld Sarah en haar dochter (foto), die gebruik maken van de financiële diensten van Oikocreditpartner Komida in Indonesië. 

In deze nieuwsbrief lees je over sterke vrouwen die in het werk van Oikocredit centraal staan: als klant van een gefinancierde microfinancieringsinstelling in het Zuiden of als directeur van zo'n organisatie. Verder lees je over hoe we via een enquête bij de eindklanten peilen naar de veranderingen die zij de afgelopen 12 maanden hebben ervaren. En over hoe een van onze partners in Brazilië zorgt voor betere toegang tot huisvesting en sanitaire voorzieningen. Tot slot vind je in deze nieuwsbrief de resultaten van Oikocredit Internationaal in het vierde kwartaal van 2022. 

Oh ja, niet vergeten: markeer in je agenda: op 24 juni gaat onze algemene vergadering door! Tot dan? 

Veel leesplezier!   
Het team van Oikocredit België 

 

De Client Self-Perception Survey: een enquête bij de eindklanten van Oikocredit

Het versterken van de stem van de eindklant is een cruciaal aspect onze inspanningen om de grenzen van de sociale impact te verleggen. Door te luisteren naar de feedback en het perspectief van eindklanten kunnen onze partnerorganisaties hun producten en diensten verder verbeteren om tegemoet te komen aan de noden van de mensen die zij ondersteunen.

In de Client Self-Perception Survey vraagt Oikocredit aan eindklanten naar de veranderingen die zij de afgelopen 12 maanden hebben ervaren. Een opvallend cijfer: 46% van de klanten heeft gemeld dat extreem weer van invloed is op hun inkomen.

Lees hier meer over de resultaten van de enquête >
 

Hoe vrouwen met een laag inkomen verandering teweegbrengen in Honduras

Ongeveer 57% van de vrouwelijke klanten van Oikocreditpartner Prisma Honduras zegt dat hun onderneming de belangrijkste bron van het gezinsinkomen is. Algemeen directeur Lourdes Valeriano legt uit hoe deze microfinancieringsinstelling gendergelijkheid in Midden-Amerika bevordert.

"Arme vrouwelijke micro-ondernemers hebben geen enkele garantie en hebben het minst toegang tot formeel krediet. Daarom wenden zij zich vaak tot woekeraars, waarbij hun enige onderpand hun eigen leven is. Dergelijke illegale kredietverstrekkers zijn de laatste jaren in Honduras in aantal toegenomen.  
Prisma biedt vrouwen kansen en toegang tot financiering om hun economisch potentieel te ontwikkelen en financiële onafhankelijkheid te bereiken.
Ik geloof dat vrouwen echt 'empowered' zijn als ze zich bekwaam en zelfverzekerd voelen om hun eigen toekomst op te bouwen, als ze de autoriteit en de zekerheid hebben om beslissingen te nemen die hen in staat stellen hun vaardigheden en capaciteiten te ontwikkelen en te versterken - voor hun eigen welzijn en dat van degenen die van hen afhankelijk zijn.
"

Meer lezen over microfinanciering in Honduras >
 

Vleugels geven aan dromen

In november 2022 voltooide Fusion Microfinance Ltd, een langdurige partner van Oikocredit, een beursgang in India, waarna Oikocredit haar aandelen in Fusion verkocht. Fusion heeft nu extra kapitaal beschikbaar om haar doelen te bereiken, terwijl Oikocredit door de exit de middelen kan gebruiken om andere partners te ondersteunen.

Fusion is opgericht met het kernidee om kansen te creëren aan de onderkant van de piramide, door financiële diensten te verlenen aan vrouwen op het platteland en in de semi-stedelijke gebieden van India die niet of nauwelijks worden toegang hebben tot financiële diensten. 

We spraken met Anirudh Sarda, Equity Manager voor Azië bij Oikocredit Internationaal, voor een nadere blik op Fusion, haar eindklanten en de microfinancieringssituatie in India in het algemeen. Hij vertelt ons ook meer over de rol die Oikocredit had als Equity partner van Fusion. 

Lees het interview >
 

Projecten in actie met Banco da Familia

De nieuwe strategie van Oikocredit richt zich op het vergroten van de veerkracht van gemeenschappen door onze activiteiten te innoveren en uit te breiden naar huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg, water en sanitaire voorzieningen. We hanteren een bottom-up benadering om ervoor te zorgen dat we leren van de organisaties die werken met mensen met een laag inkomen.

Banco da Familia is een Braziliaanse microfinancieringsinstelling (MFI) die in 1998 is opgericht en sinds 2004 samenwerkt met Oikocredit. De MFI ontving een lening van US$ 30.000.

Lees meer over hoe Banco da Familia zorgt voor betere toegang tot huisvesting en sanitaire voorzieningen in Brazilië >
 

Kwartaalbericht Q4 2022: Verdere vooruitgang

Het vierde kwartaal van 2022 was voor Oikocredit de afsluiting van een bewogen jaar waarin in belangrijke opzichten goede vooruitgang is geboekt. 

Een positief nettoresultaat van € 13,7 miljoen in het vierde kwartaal bracht het totale geconsolideerde resultaat van het jaar op een positief resultaat van € 8,5 miljoen.

De externe economische context bleef echter moeilijk, met hoge inflatie, stijgende rentetarieven en volatiele wisselkoersen. Vooral in Afrika hadden de overheden moeite met de terugbetaling van schulden in harde valuta. Verlies en schade als gevolg van het klimaat bleven wereldwijd een groeiende zorg.

Lees het kwartaalbericht >
 

24 juni: Algemene vergadering Oikocredit-be cvso

Noteer in je agenda: op 24 juni 2023 gaat onze algemene vergadering door. Binnenkort volgt ons jaarverslag en de officiële uitnodiging voor deze vergadering. 

We hopen dat je erbij zal zijn!

 

Ons werk met onze partners wordt onverminderd voortgezet. Investeer vandaag nog om dit te financieren!

Ben je nog geen aandeelhouder? Start hier met beleggen. 

Je belegging verhogen? Schrijf het gewenst bijkomend bedrag over op de rekening van Oikocredit België BE76 5230 8075 4595 (Triodos), met je naam in de vrije mededeling.

Wil je Oikocredit opnemen in jouw testament?
In dat geval blijft jouw geld ook na jouw overlijden duurzaam geïnvesteerd in de projecten van Oikocredit. Wil je hierover graag meer informatie?
Contacteer Johan Elsen op 02 213 04 86 of jelsen@oikocredit.be.

Voor al je administratieve vragen kan je, zoals steeds, terecht op be@oikocredit.be, of bij Margareta Van den Eynde elke voormiddag op het nummer 02 213 04 31.

 
Volg ons:

Oikocredit-be • Huidevettersstraat 165 • 1000 Brussel • België
T: 02 213 04 31 • be@oikocredit.be