Nieuws van Oikocredit
Oikocredit België
Nieuwsbrief oktober 2023

Positieve, meetbare verandering

Oikocredit blijft sterk in het creëren van een positieve impact. Ons 2023 Impact Report toont welk verschil we maken met onze meer dan 500 wereldwijde partners. Ondanks uitdagingen als economische onzekerheid en conflicten hebben onze partners hun impact vergroot en nog meer kansarme gemeenschappen bereikt.

Het rapport geeft aan dat positieve verandering mogelijk is en schaalbaar. Door onze samenwerking met partners op het gebied van inclusieve financiering, landbouw en schone energie hebben we invloed op meer dan 42 miljoen levens. Ons bereik op het gebied van empowerment van vrouwen en het ondersteunen van plattelandsgemeenschappen is duidelijk.

We nodigen je uit om ons gedetailleerde rapport te lezen. Hierin wordt uitgelegd hoe we bijdragen aan het realiseren van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN en hoe capaciteitsopbouw een belangrijke impact heeft. jouw blijvende steun is van cruciaal belang in ons gezamenlijk streven naar een rechtvaardige toekomst.

Veel leesplezier! 
Het team van Oikocredit België

 

Het impactrapport 2023 werd gepubliceerd!

Ons meest gedetailleerde impactrapport tot nu toe omvat de SDG's van de Verenigde Naties, capaciteitsopbouw, koolstofvoetafdruk en nog veel meer. De hoogtepunten van dit jaar zijn onder andere:

  • Ongeveer 1 miljard euro aan financiering
  • Actief in 33 focuslanden
  • Meer financiële inclusie voor 42,2 miljoen mensen
  • 87% van de eindklanten die worden bereikt door onze partners op het gebied van financiële inclusie zijn vrouwen
  • 67% van de eindklanten voor financiële inclusie bevindt zich in  plattelandsgebieden
  • 2,59 miljoen boeren bereikt
  • 90% van de 16.000 ondervraagde eindklanten melden een positieve invloed op hun welzijn

Duik nu in het rapport om te zien welke verandering we hebben bereikt, samen met jouw steun.

Meer lezen >
 

Oikocredit Live: Hoe inclusieve financiering werkt

Ben je nieuwsgierig naar wat dat is, 'financiële inclusie'? Wil je begrijpen hoe microfinanciering mensen en gemeenschappen sterker kan maken? En leren over de mogelijkheden, maar ook de beperkingen?

Doe mee aan het online evenement Oikocredit Live op 23 november van 19.00 tot 20.15 uur en hoor van experts en praktijkmensen uit het veld. Mis deze kans niet om te ontdekken hoe Oikocredit haar partners ondersteunt om een verschil te maken in het leven van mensen met een laag inkomen door middel van inclusieve financiering.

Schrijf je nu in >

Iedereen welkom! Wie meer wil weten over microfinanciering en het werk van Oikocredit op dit gebied, kan zich inschrijven. Je krijgt ook de gelegenheid om vragen te stellen en in gesprek te gaan met de sprekers.

Het online-evenement wordt gehouden in het Engels.

Meer informatie en inschrijven >
 

Hoe selecteert Oikocredit haar partners?

Oikocredit investeert in meer dan 500 organisaties over de hele wereld. Dave Smit, directeur Impact Investments, legt uit hoe Oikocredit deze partners selecteert.

"Het kiezen van de juiste partners is een heel belangrijk punt voor Oikocredit. Van de eerste handdruk tot het uiteindelijke contract kan veel tijd in beslag nemen, en dat is terecht, want we zijn zorgvuldig in het selecteren van partners.

Om een grondige due diligence te garanderen, gebruikt Oikocredit twee scorekaarten. De eerste is de PVR-scorekaart (de Project Viability Risk), die de financiële prestaties van het bedrijf beoordeelt. De tweede is de ESG-scorekaart (Environmental, Social and Governance), die de milieu- en sociale impact en het bestuur van een potentiële partner analyseert."

Naar het artikel >
 

Een innovatieve investering in Ecuador

De investering van $10 miljoen van Oikocredit in de JardínAzuayo in Ecuador maakt deel uit van een zeer innovatieve sociale obligatie op het gebied van gender, diversiteit en inclusie.

Cooperativa Jardín Azuayo zal de financiering gebruiken om de toegang tot krediet te bevorderen en uit te breiden voor Ecuadoraanse micro-, kleine en middelgrote ondernemingen die eigendom zijn van of geleid worden door vrouwen, mensen met een laag inkomen of een laag opleidingsniveau, leden van inheemse gemeenschappen, etnische minderheden en migranten. Jardín Azuayo biedt financiële diensten en coöperatief onderwijs ter ondersteuning van de solidaire economie en een zorgzame samenleving.

Meer lezen >
 

Op de foto bovenaan:

Karminia Villegas Chino (links) met Sandra Rocio Fernandez Morales, kredietverlener.

Karminia is eigenaar van een groeiende schoenenfabriek en heeft dankzij de leningen van Cidre, een Oikocredit-partner in Bolivia, de toekomst van haar familie veranderd.
De fabriek van Karminia, die tijdens piekuren tot 20 mensen in dienst heeft, produceert aangepaste en grote bestellingen voor klanten in het hele land. Dankzij de financiële steun en het ondernemersadvies van Cidre bereidt Karminia zich voor om uit te breiden naar een nieuwe vestiging.

 

Belgian Impact Day

Na het succes en enthousiasme van de eerste Belgian Impact Day in november 2022, organiseert het IFB (Impact Finance Belgium) een tweede editie van de Belgian Impact Day.

Het evenement heeft als doel de dynamiek van financiën te veranderen en investeringen in impactprojecten te bevorderen die de samenleving en de planeet ten goede komen én die inkomsten genereren.

Wij promoten met veel plezier de tweede Belgische Impact Day. Het is belangrijk om deel te zijn van de dialoog over hoe we financiering kunnen inzetten voor een betere wereld.

Waar en wanneer? The Square, Brussel - 8 november 2023
Wil je deelnemen? Om je in te schrijven of voor meer informatie, ga naar: https://event.impactfinance.be/impactday/

 

Ons werk met onze partners wordt onverminderd voortgezet. Investeer vandaag nog om dit te financieren!

Ben je nog geen aandeelhouder? Start hier met beleggen. 

Je belegging verhogen? Schrijf het gewenst bijkomend bedrag over op de rekening van Oikocredit België BE76 5230 8075 4595 (Triodos), met je naam in de vrije mededeling.

Wil je Oikocredit opnemen in jouw testament?
In dat geval blijft jouw geld ook na jouw overlijden duurzaam geïnvesteerd in de projecten van Oikocredit. Wil je hierover graag meer informatie?
Contacteer Johan Elsen op 02 213 04 86 of jelsen@oikocredit.be.

Voor al je administratieve vragen kan je, zoals steeds, terecht op be@oikocredit.be, of bij Margareta Van den Eynde elke voormiddag op het nummer 02 213 04 31.

 
Volg ons:

Oikocredit-be • Huidevettersstraat 165 • 1000 Brussel • België
T: 02 213 04 31 • be@oikocredit.be