Nieuws van Oikocredit
Oikocredit Belgiƫ
Nieuwsbrief december 2023

Trots op onze prestaties en verwachtingen

Met de feestdagen in het vooruitzicht willen wij van Oikocredit iedereen binnen onze gemeenschap onze warmste groeten overbrengen.

Dit jaar werd gekenmerkt door uitdagingen en onzekerheden, met nieuws dat vaak overschaduwd werd door conflicten en tegenslag. Maar ondanks deze moeilijke tijden was jouw samenwerking en steun voor onze missie een bron van hoop en veerkracht. Jouw betrokkenheid en vertrouwen in ons werk hebben gemeenschappen wereldwijd sterker gemaakt en vooruitgang bevorderd in belangrijke sectoren zoals financiƫle inclusie en duurzame landbouw.

In deze kersttijd worden we herinnerd aan de collectieve kracht en het medeleven die kenmerkend zijn voor onze gemeenschap. Jouw voortdurende interesse en vertrouwen in het werk van Oikocredit zijn van onschatbare waarde in deze complexe tijden.

GeĆÆnspireerd door de impact die we hebben bereikt en het potentieel voor een nog grotere positieve verandering in het komende jaar, wensen wij je prettige feestdagen vol vrede, liefde en hoop.

Veel leesplezier! 
Het team van Oikocredit Belgiƫ

 

Samenwerking voor water en sanitaire voorzieningen in Oost-Afrika

Oikocredit en Aqua for All bundelen hun krachten om de watervoorziening en sanitaire voorzieningen in Oost-Afrikaanse gemeenschappen te verbeteren.

Ons doel is om kansarme gemeenschappen sneller toegang te geven tot essentiƫle voorzieningen.

Als reactie op het gebrek aan toegang tot veilig drinkwater, sanitaire voorzieningen en hygiƫne (WASH) op het platteland en in de peri-urbane gebieden van Kenia en Oeganda, werken Oikocredit en Aqua for All samen met Sidian Bank (Kenia) en spaar- en kredietcoƶperatie EBO (Oeganda). Oikocredit zal in Kenia US$ 2 miljoen en in Oeganda US$ 160.000 beschikbaar stellen voor de financiering van WASH-initiatieven van gemeenschappen die door de particuliere sector worden geleid. Aqua for All draagt bij met subsidies voor technische bijstand en training, kapitaal voor eerste verliezen en op prestaties gebaseerde stimuleringsmaatregelen.

Meer lezen >
 

Hoe een kredietcoƶperatie helpt bij de vernieuwing van koffiebomen in Braziliƫ

Boer Silvio Roberto Cavalho ontving een lening van Oikocredit-partner Cresol om de restauratie van zijn koffieplantage te financieren.

Vijf jaar geleden hadden Silvio en Ivete het moeilijk. "Ik had geld nodig om mijn koffieplantage te herstellen," vertelt Silvio. "Door het koude weer waren mijn koffiebomen bevroren en onproductief. Op aanraden van een vriend ging ik naar de plaatselijke Cresol UniĆ£o dos Vales-vestiging en werd ik lid van de coƶperatie."

Meer lezen >
 

Betere toegang tot elektriciteit om de economie van Benin te stimuleren

Statuscheck: TweeĆ«nhalf jaar nadat Oikocredit in de off-grid onderneming Weziza heeft geĆÆnvesteerd, kijken we hoe betere toegang tot elektriciteit de economische ontwikkeling in West-Afrika ondersteunt. Nieuwe minigrids hebben een positief effect gehad op meer dan 2.500 huishoudens en 15.000 mensen. 

Om de impact van dit type financiering te begrijpen, hebben we de medewerkers van Weziza ter plaatse ontmoet om over hun projecten te praten.

Lees het interview >
 

Feiten en cijfers voor het derde kwartaal van 2023

Elk kwartaal publiceert Oikocredit International belangrijke feiten en cijfers. In het kwartaalverslag over de ontwikkelingen in het derde kwartaal van 2023 lees je onder andere:

De implementatie van de gemeenschapsgerichte aanpak die centraal staat in de Oikocredits strategie 2022-2026 wordt voortgezet. Aan het eind van het derde kwartaal was onze gemeenschapsgerichte portefeuille gegroeid tot ā‚¬ 43,0 miljoen. Om gemeenschappen te helpen veerkracht op te bouwen, wordt gewerkt aan samenwerkingsverbanden op het gebied van klimaat- en koolstoffinanciering, bijvoorbeeld met betrekking tot het omzetten van landbouwafval in productief gebruik.

Onze capaciteitsopbouw richt zich in toenemende mate op behoeften op het gebied van klimaatadaptatie en plattelandsontwikkeling, bijvoorbeeld door ons werk ter ondersteuning van jonge leiders in kleinschalige boerengemeenschappen. We doen ook steeds meer kleinere, op maat gemaakte projecten voor capaciteitsopbouw voor huidige en toekomstige partners, waarbij we hun organisatie versterken of kwetsbare bevolkingsgroepen ondersteunen bij het verbeteren van hun levensomstandigheden.

Meer lezen >
 

Ons werk met onze partners wordt onverminderd voortgezet. Investeer vandaag nog om dit te financieren!

Ben je nog geen aandeelhouder? Start hier met beleggen. 

Je belegging verhogen? Schrijf het gewenst bijkomend bedrag over op de rekening van Oikocredit Belgiƫ BE76 5230 8075 4595 (Triodos), met je investerignsnummer in de vrije mededeling.

Voor al je administratieve vragen kan je, zoals steeds, terecht op be@oikocredit.be, of bij Margareta Van den Eynde elke voormiddag op het nummer 02 213 04 31.

 
Volg ons:

Oikocredit-be ā€¢ Huidevettersstraat 165 ā€¢ 1000 Brussel ā€¢ BelgiĆ«
T: 02 213 04 31 ā€¢ be@oikocredit.be