Nieuws van Oikocredit
Oikocredit België
Nieuwsbrief maart 2024

Gelijkheid, inclusie, respect voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting bevorderen

In februari vierden we de Werelddag van de Sociale Rechtvaardigheid. Deze dag herinnerde ons er vooral aan hoe belangrijk het is om gelijkheid, inclusie, het respect voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting voor iedereen te bevorderen. In dit verband vraagt de Verenigde Naties om sociale rechtvaardigheid centraal te stellen in de internationale, nationale en regionale politieke agenda's.

Dat doen wij nu al met onze wereldwijde missie bij Oikocredit. Wij geloven dat het absoluut noodzakelijk is om sociale rechtvaardigheid centraal te stellen in onze acties om ongelijkheid te bestrijden en de levensomstandigheden van kwetsbare bevolkingsgroepen te verbeteren. Dat is de reden waarom we in 1975 onze coöperatie oprichtten. Dankzij de steun van onze investeerders en met de hulp van onze partners over de hele wereld (vooral in de landen op het zuidelijk halfrond) strijden we dagelijks tegen ongelijkheid en zetten we ons in om mensen bewust te maken, te inspireren en actie te ondernemen om een eerlijkere toekomst vorm te geven.

Deze maand hebben we enkele partnerschappen versterkt als onderdeel van onze inzet voor sociale rechtvaardigheid. Je leest er meer over in deze nieuwsbrief.

Op de foto hierboven: het team van Oikocreditpartner Daquilema (Cooperativa de Ahorro y Crédito "Fernando Daquilema" Ltda) in Ecuador, met rechts klanten Luis en Maria. Sinds de pandemie verbouwen ze aardbeien. Daarvoor werkte Luis als taxichauffeur, maar de aardbeiensector is meer winstgevend. Drie jaar geleden veranderde hij van carrière en ging hij naar Daquilema voor een lening, omdat hij zijn bedrijf absoluut wilde uitbreiden. Luis kreeg een lening van US$ 15.000, wat genoeg was om 45.000 aardbeienplantjes te kopen.

Veel leesplezier!
Het Oikocredit België team

 

Oikocredit Live - 14 maart om 18.00 uur.

De volgende Oikocredit Live, ons webinar dat betrokkenen op het gebied van duurzame financiering samenbrengt om de uitdagingen waar de sector voor staat te bespreken, vindt plaats op 14 maart 2024 van 18:00 tot 19:15 uur (CET). Aan deze nieuwe editie, met de titel "Unlocking social equity through financial inclusion", nemen enkele vooraanstaande gasten deel:

  • Barbara Magnoni, voorzitter van EA Consultants en professor aan de School of International and Public Affairs van Columbia University;
  • Barbara Rademaker, hoofd capaciteitsopbouw bij Oikocredit;
  • Lilliana Rodriguez, bestuurslid van een gereglementeerde financiële instelling en adviseur voor kredietunies en lid van onze partner Mude.
Schrijf je hier in >
 

Verslag: de evolutie en impact van microfinanciering

Het Oikocredit Live-evenement van november onderzocht het potentieel van inclusieve financiering en bracht experts bijeen om de nuances en de vergaande impact van microfinanciering te belichten.

Wil je het verslag lezen of de opname van de vorige Oikocredit Live bekijken?

Naar het verslag >
 

Lening van 5 miljoen US dollar aan Juhudi Kilimo in Kenia

De nieuwe lening van Oikocredit zal Juhudi Kilimo in staat stellen betaalbare en toegankelijke financiering te bieden aan klanten op het platteland en in de peri-urbane gebieden, om zo het levensonderhoud en de voedselzekerheid in Kenia te verbeteren.

Meer lezen >
 

Oikocredit versterkt haar betrokkenheid bij Mexicaanse micro-ondernemingen

We hebben onze Mexicaanse partner Sofipa een lening van USD 2,1 miljoen toegekend om de micro-ondernemingen in het land te steunen - vooral die van vrouwen - en de levensomstandigheden in hun gemeenschappen te verbeteren.

Lees het artikel >
 

De springende olifant - India's digitale revolutie

India's drieledige strategie om de financiële en sociale inclusie te vergroten stelt microfinancieringsinstellingen in staat om klanten sneller en met minder risico's van dienst te zijn. Ulrike Haug deelt haar fascinerende ervaring van een recente studiereis naar India, die de diepgaande impact van digitale transformatie op gemeenschappen met lage inkomens onthult en sociale rechtvaardigheid bevordert.

Ontdek wat de digitale revolutie in India betekent voor Oikocredit en haar partners >
 

Zonne-energie voor de landbouw in India

Ontdek hoe zonne-energie een revolutie teweegbrengt in de landbouw in India! In ons nieuwste artikel onderzoekt Maximilian de positieve impact van zonne-energie op kleinschalige boeren, waardoor hun inkomen toeneemt en hun ecologische voetafdruk afneemt.

Mis dit inspirerende verhaal niet! Ontdek het hier >
 

Ons werk met onze partners wordt onverminderd voortgezet. Investeer vandaag nog om dit te financieren!

Ben je nog geen investeerder? Start hier met investeren. 

Je investering verhogen? Schrijf het gewenst bijkomend bedrag over op de rekening van Oikocredit EDCS U.A., IBAN : NL48 INGB 0661 5193 68, BIC : INGBNL2A, met je investerignsnummer in de vrije mededeling.

Door een overschrijving uit te voeren naar onze bankrekening, dien je een uitgifteverzoek in zoals beschreven in de participatievoorwaarden en bevestig je dat je de kans hebt gehad om de participatievoorwaarden, het prospectus en andere belangrijke informatie te lezen, beschikbaar op onze website www.oikocredit.be/essentiële-informatie, waarin onder meer de risico's zijn omschreven. Het aantal participaties dat je ontvangt voor het bedrag dat je overschrijft, wordt berekend in overeenstemming met de participatievoorwaarden.

 
Volg ons:

Oikocredit, Ecumenical Development Cooperative Society U.A. - Zetel: Berkenweg 7, 3818 LA Amersfoort, Nederland
Nederlands Handelsregister Nr. 31020744 – Rekeningnummer: NL48 INGB 0661 5193 68
Kantoor België: Huidevettersstraat 165, 1000 Brussel - +32 (0)2 213 04 31 - www.oikocredit.be – be@oikocredit.be