Bestuurders

Vincent De Waele Voorzitter

Gepassioneerd door het onderwerp ‘verandering’ alsook door de menselijke dimensie ervan, probeer ik op een coherente manier nieuwe modellen van functioneren in de praktijk om te zetten (gift & share economy, samenwerkingsmodellen en –ruimtes, leermodellen,…).

Bert Kuypers
Ondervoorzitter

Business strategy, general management, herstructurering van bedrijven, financieel en IT management. Momenteel managing partner van ARCH International (adviesbureau). Lid van de KMO Adviesraad van UNIZO. 

Nathalie Châtel

Mijn kennis en ervaring als juriste en advocaat (sinds meer dan 20 jaar aan de balie) wil ik graag ten dienste stellen van een positief project zoals dat van Oikocredit.

Het spreekt mij aan dat Oikocredit enerzijds mensen helpt om een toekomst te bouwen en op eigen voeten te staan in landen waar dit niet vanzelfsprekend of zelfs uitermate moeilijk is, en anderzijds een alternatief biedt op financieel vlak om duurzaam te investeren.

Eric de Smet

Neuroloog - Geestelijke gezondheid in ontwikkelingslanden

Filip Gijsel

Aan mijn studententijd heb ik een grote interesse voor landen uit de derde wereld overgehouden. Lange tijd ben ik daar ook als vrijwilliger actief mee bezig geweest: als lid van de Wereldwinkel, het lokale 11.11.11-comité en de derde wereldraad in mijn woonplaats. Nu ik op pensioen ben wil ik dat engagement terug opnemen. Daarbij wil ik mijn kennis inzake financieel beleid en financiële producten inbrengen en werken aan de verdere uitbouw van Oikocredit als een professionele, verantwoorde en innovatieve organisatie. 

Mieke Willems

De theorie van microkredieten ken ik al uit mijn basisopleiding ontwikkelingseconomie. Daarna heeft mijn loopbaan vooral richting gekregen door aanvullende opleidingen in media en marketingcommunicatie. Ik heb marketingmanagement-functies bekleed in diverse sectoren: media (Roularta, Metro, Mediahuis), financiële dienstverlening (Vivium, Triodos Bank) en onderwijs (AMS). Bij deze werkgevers ben ik meer en meer het sociaal engagement gaan opzoeken, en was daarnaast ook actief als vrijwilliger in internationale sociale projecten.

Pierre Schmit

Na verscheidene functies als beheercontroller en als financieel directeur in meerdere ondernemingen, waaronder Triodos Bank, combineer ik tegenwoordig de jobs van directeur ‘fusies en acquisities’ en directeur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij de Securex Groep (Human Resources).

Henri Loze

Ik ben reeds jarenlang betrokken bij de VOOC (Vlaamse Oecumenische Ontwikkelingsorganisatie) wat daarna Oikocredit België werd. Mijn moeder was één van de oprichters van de VOOC in 1984. Door mijn beroep als landbouwingenieur stond ik dikwijls rechtstreeks in contact met landbouwers en gemeenschappen van Azië, Afrika en de Caraïben. Dit heeft mij het belang doen inzien van alternatieve financieringsmechanismen en fair trade om mensen op een duurzame manier aan de slag te laten gaan in hun gemeenschap.