Bestuurders

Frederick De Gryse.jpg

Frederick
De Gryse
Voorzitter

Toegegeven, impact is een modewoord geworden. Toch is het dat wat mij drijft, zowel persoonlijk als professioneel.
Mijn twintig jaar ervaring in de bankensector heb ik altijd sociaal en internationaal ingekleurd. 

In 2019 deed ik de overstap van Triodos Bank naar Vincent de Paul Belgium om er als directeur een actuelere koers uit te tekenen voor het Belgische netwerk van 300 plaatselijke verenigingen van vrijwilligers tegen armoede. 
Mijn vrije tijd ging altijd al op aan engagementen in instellingen voor microfinanciering en onderwijs in het zuiden. Zelfs aan een eigen micro-fonds voor sociaal-ecologische opvoeding in India en Congo. 
Bij Oikocredit wordt de puzzel compleet: organisatie, financiële expertise en sociale bewogenheid in een internationale context. Mensen met elkaar verbinden, over de continenten heen.  

Bert
Kuypers

Ondervoorzitter

Business strategy, general management, herstructurering van bedrijven, financieel en IT management. Momenteel managing partner van ARCH International (adviesbureau). Lid van de KMO Adviesraad van UNIZO. 

Eric
de Smet

Neuroloog - Geestelijke gezondheid in ontwikkelingslanden

Mieke
Willems

De theorie van microkredieten ken ik al uit mijn basisopleiding ontwikkelingseconomie. Daarna heeft mijn loopbaan vooral richting gekregen door aanvullende opleidingen in media en marketingcommunicatie. Ik heb marketingmanagement-functies bekleed in diverse sectoren: media (Roularta, Metro, Mediahuis), financiële dienstverlening (Vivium, Triodos Bank) en onderwijs (AMS). Bij deze werkgevers ben ik meer en meer het sociaal engagement gaan opzoeken, en was daarnaast ook actief als vrijwilliger in internationale sociale projecten.

Pierre
Schmit

Na een aantal functies te hebben bekleed als beheerscontroleur en nadien als financiële directeur in verschillende ondernemingen, waaronder Triodos bank, ben ik sinds oktober 2019 Administratieve en financiële verantwoordelijke bij de NGO Louvain Coopération.

Ik voel mij al jaren aangesproken door de onrechtvaardigheid teweeggebracht door de huidige werking van de economie. Daarom investeer ik in, en zet ik mij in voor, organisaties met een sociale impact, o.m. Rotary maar ook een aantal coöperaties die actief zijn in de sector van de hernieuwbare energie.

Philip 
Machiels 

52 jaar – bisschoppelijk gedelegeerde patrimonium en financiën voor bisdom Gent. Ik ben gehuwd en heb 2 ‘bijna’ volwassen zonen. Limburger van oorsprong, maar al een tijdje woonachtig in de provincie Antwerpen en het bisdom Gent.

Vanuit mijn opleiding en huidige functie is maatschappelijk en sociaal betrokken zijn een evidentie. Net als onze paus al herhaaldelijk heeft verkondigd, versterkt door de Belgische Bisschoppenconferentie, is een faire, sociale maatschappij met oog voor de ecologie, een waarde waar ik mij persoonlijk in kan vinden. Een waarde die ik ook kan terugvinden in de werking van Oikocredit België.

Hiervan vertrekkend, aangevuld met een jarenlange diverse bancaire loopbaan, zou ik een meerwaarde willen betekenen in de verdere uitbouw van Oikocredit België.

Marion Cahen 3.jpg

Marion
Cahen

Ik heb in alle drie de gewesten van het land een voet aan de grond: ik ben opgegroeid in Wallonië, heb gestudeerd en gewerkt in Brussel en de laatste 15 jaar in Vlaanderen, waar ik in Gent woon en werk.

Sinds mijn studies aan de ULB heb ik me geëngageerd in de wereld van de microkredieten in België, bij diverse organisaties zoals het Participatiefonds, Brusoc, Hefboom en MicroStart. Empowerment, verantwoordelijkheid, een bottom-up benadering van het armoedeprobleem en de duurzaamheid van de hulp, zijn concepten die mij vanaf het begin hebben overtuigd.
Ondertussen sta ik aan het hoofd van de Gentse afdeling van Duo for a Job, een organisatie die zich inzet om jongeren met een migratie-achtergrond aan een job te helpen.
Het thema van financiële inclusie, en in het bijzonder in het Zuiden, blijft mij bijzonder boeien.

Joachim Aelvoet

Joachim
Aelvoet

De afgelopen vijftien jaar ben ik actief geweest in de financiële wereld. Op dit moment ben ik actief bij ABN AMRO als Country Director Products and Solutions. Getriggerd door de hedendaagse uitdagingen op gebied van klimaat, sociale ongelijkheid en duurzaamheid, heb ik me hier de afgelopen jaren steeds meer in verdiept. Het is een complexe, maar vooral boeiende en uitdagende materie.

Met mijn opgebouwde ervaring en kennis van financiële producten, zet ik mij graag in voor Oikocredit, haar aandeelhouders en haar projecten.