Investeren in mensen

Het afgelopen jaar maakte pijnlijk zichtbaar hoe kwetsbaar de gemeenschappen in het Zuiden zijn. Meer dan ooit hebben kansarme ondernemende mensen in het globale Zuiden onze steun nodig. De visie en de missie van Oikocredit is in deze turbulente tijden van fundamenteel belang. “Wij dromen van een wereldwijde, eerlijke samenleving waarin bronnen duurzaam worden gedeeld en iedereen de mogelijkheid heeft eigen keuzes te maken om een waardig bestaan op te bouwen.”

Hoe kan jij daartoe bijdragen? Hieronder zie je enkele voorbeelden die tonen hoe je iemands leven kan veranderen als je een deel van je spaargeld bij Oikocredit belegt. 

Beleggen bij Oikocredit, dat is investeren in mensen! 

investeringsvoorstel 3

Mijn naam is Gladys Arcos, ik ben in Calacalí geboren, ik ben 43 jaar oud en heb twee kinderen. Ik zit al 25 jaar in het bedrijfsleven. 

Ik ben begonnen met een lening van US$ 4.000 (ongeveer € 3.300) bij Cooprogreso om vee te kopen en mijn street food handeltje te verbeteren. Dat was 10 jaar geleden en sindsdien ben ik beetje bij beetje blijven groeien, dankzij Cooprogreso. Later heb ik het bedrag verhoogd om een klein stuk land te kopen. Vroeger verkocht ik vanuit een handkar op straat en sinds 5 maanden heb ik mijn eigen pand met een winkel. En met de hulp van Cooprogreso verkoop ik ook meer andere dingen, zoals bijvoorbeeld panela, en ik doe zowel groothandel als detailhandel.

Dankzij de leningen heb ik vee kunnen kopen, en daardoor heb ik een vast inkomen. Daarmee kan mijn zoon blijven werken en studeren en voorzie ik in het levensonderhoud van mijn familie. De leningen hebben me ook geholpen om mijn kinderen een opleiding te kunnen geven.

Klik hier om het volledige verhaal van Gladys te lezen.

Ja, ik wil mensen zoals Gladys steunen!

investeringsvoorstel 4

Toen Carmiña Lopez en haar man Rodrigo vorig jaar een grote opdracht kregen om mondmaskers te maken, aarzelden ze geen moment. Daarvoor waren wel speciale machines nodig, en dus geld om die te kopen. Microkredietverstrekker Cooprogreso zorgde voor de lening van 20.000 dollar (ongeveer 16.000 euro) en de productie werd direct opgestart. “Waar ik de coöperatie het meest dankbaar voor ben, is dat ze ons snel helpen. Ze kennen ons bedrijf al goed en weten waar we naartoe willen.”

In 2017 is het familiebedrijf van Carmiña de samenwerking met Cooprogreso gestart. “Andrés, onze accountmanager, leerde ons bedrijf eerst goed kennen,” legt Carmiña uit over de start van het aanvraagproces. “Het verliep daarna heel snel, in tegenstelling tot bij banken. Ik weet niet of het komt door de accountmanager die we hebben, maar hij ziet dat we een goed lopend bedrijf hebben en dat we productie draaien.”

Dankzij Oikocredit-partner Cooprogreso is Carmiña's bedrijf Rac Moda goed gepositioneerd. Over hun ambities is Carmiña duidelijk: “Wat we nu willen, is onze eigen fabriek en magazijn bouwen en het aantal personeelsleden verdubbelen of zelfs verdrievoudigen.” Een wereldwijde pandemie houdt hen niet tegen: “Ondernemen is niet altijd makkelijk. Maar we blijven zoeken naar nieuwe kansen, zelfs tijdens een pandemie.”

Klik hier om het volledige verhaal van Carmiña te lezen.

Ja, ik wil mensen zoals Carmiña steunen!

investeringsvoorstel 5

De kmo van Jean is gespecialiseerd in energiebesparende elektrische installaties. In 2017 had Jean voor een groot contract voor openbare verlichting kapitaal nodig. Oikocredit-partner Compagnie Africaine de Crédit (CAC) was toevallig een van Jean’s klanten. Hij had de verlichting in hun kantoren geïnstalleerd. Jean vroeg hen om een lening. Hij had nog nooit een bedrijfskrediet afgesloten, want zoals Jean zegt: "Als kmo is het onmogelijk om een lening te krijgen van gewone banken". Maar Jean kreeg wel een lening van CAC van XOF 30 miljoen (West-Afrikaanse CFA-frank), dat is ongeveer € 45.700. Hij vertelt: "Ik kreeg de lening snel en dat maakte me gelukkig. Want ik had het geld nodig om de aankoop bij mijn leveranciers te garanderen. Zonder deze lening van CAC zou ik deze grote overheidsopdracht niet hebben gekregen".

Jean is een trotse werkgever. Het team dat de verlichting installeert, bestaat uit 10 werknemers en tijdelijken. In de toekomst wil Jean zelf de LED-verlichtingseenheden gaan produceren, door de onderdelen in te kopen en ze in zijn eigen werkplaats te assembleren. Dit is een van zijn vele plannen om zijn bedrijf uit te breiden en te verbeteren.

Klik hier om het volledige verhaal van Jean te lezen.

Ja, ik wil mensen zoals Jean steunen!