Investeren in mensen

In deze turbulente tijden hebben kansarme ondernemende mensen in het globale Zuiden meer dan ooit onze steun nodig. De visie en de missie van Oikocredit is van fundamenteel belang. “Wij dromen van een wereldwijde, eerlijke samenleving waarin bronnen duurzaam worden gedeeld en iedereen de mogelijkheid heeft eigen keuzes te maken om een waardig bestaan op te bouwen.”

Hoe kan jij daartoe bijdragen? Hieronder zie je enkele voorbeelden die tonen hoe je iemands leven kan veranderen als je een deel van je spaargeld bij Oikocredit belegt. 

Beleggen bij Oikocredit, dat is investeren in mensen! 

investeringsvoorstel 1

Genevieve Zamble is 49 jaar oud. Haar man is bouwvakker. Ze hebben zes kinderen en zes kleinkinderen. Sinds twee jaar is Genevieve klant bij een van Oikocredits partners in Ivoorkust: Compagnie Africaine de Crédit (CAC). Ze verkoopt gemalen cassave (placali), chilipepers en kleine gele aubergines op de markt.

In 2018 kreeg ze een lening van XOF 200.000 (€ 300), af te betalen over 8 maanden. Voordien moest ze de gemalen cassave elke dag in het dorp ophalen. Met het microkrediet kan ze nu elke twee weken voorraad bijkopen. Zoals Genevieve zelf zegt: "Nu ik geld heb, kan ik meer voorraad kopen tegen een goedkopere prijs. Ik maak meer winst en ik kan wat geld sparen".

De medewerker van de kredietinstelling int de terugbetaling van de lening wekelijks. Genevieve hoeft niet naar CAC te gaan, de medewerker komt naar de klanten op de markt. Zo kunnen de klanten bij hun kraam blijven en verliezen ze geen kostbare tijd. Genevieve zegt: "Met het geld dat ik verdien, zorg ik voor mijn kinderen en kleinkinderen. We hebben het extra geld gebruikt om cement te kopen voor de bouw van ons huis".

Ja, ik wil mensen zoals Genevieve steunen!

investeringsvoorstel 2

Gopi is klant bij Fourth Partner Energy, een van de partners van Oikocredit. Van de gemeenschap in zijn dorp Ghans leende Gopi INR 120.000 (ongeveer € 1.500) om een pomp op zonne-energie te kopen. De overheid financierde 75% van de investering.

Gopi verbouwt guave, aardnoot, tarwe, mosterdzaad en Indiase pompoen. De boerderij is de enige bron van inkomsten voor zijn gezin. Gopi is getrouwd en heeft drie kinderen en zeven kleinkinderen. Zijn hele familie bewerkt het land, soms bijgestaan door arbeiders en buren. De huizen van de boeren staan in het dorp, dus de buren patrouilleren 's nachts om beurten over het land om de pomp op zonne-energie te bewaken en te voorkomen dat 'wilde' koeien hun gewassen vertrappen.

Gopi zegt: "Mijn ervaring met de pomp op zonne-energie is heel goed. Ik heb nu een beter inkomen. I am happy from my heart."

Ja, ik wil mensen zoals Gopi steunen!

investeringsvoorstel 3

Mijn naam is Gladys Arcos, ik ben in Calacalí geboren, ik ben 43 jaar oud en heb twee kinderen. Ik zit al 25 jaar in het bedrijfsleven. 

Ik ben begonnen met een lening van US$ 4.000 (ongeveer € 3.300) bij Cooprogreso om vee te kopen en mijn street food handeltje te verbeteren. Dat was 10 jaar geleden en sindsdien ben ik beetje bij beetje blijven groeien, dankzij Cooprogreso. Later heb ik het bedrag verhoogd om een klein stuk land te kopen. Vroeger verkocht ik vanuit een handkar op straat en sinds 5 maanden heb ik mijn eigen pand met een winkel. En met de hulp van Cooprogreso verkoop ik ook meer andere dingen, zoals bijvoorbeeld panela, en ik doe zowel groothandel als detailhandel.

Dankzij de leningen heb ik vee kunnen kopen, en daardoor heb ik een vast inkomen. Daarmee kan mijn zoon blijven werken en studeren en voorzie ik in het levensonderhoud van mijn familie. De leningen hebben me ook geholpen om mijn kinderen een opleiding te kunnen geven.

Klik hier om het volledige verhaal van Gladys te lezen.

Ja, ik wil mensen zoals Gladys steunen!