Johan Elsen

Johan Elsen heeft ruim 15 jaar ervaring in de sector van de ontwikkelingssamenwerking. Met een marketing- en management-achtergrond (o.a. Vlerick Management School), ging hij in 1999 aan de slag bij Oxfam.

Daar nam hij het initiatief om Oxfam-Fairtrade cvba op te richten, waarvan hij de eerste directeur werd. Het bedrijf kende een snelle groei, waarbij fairtrade voedingsproducten uit alle continenten vermarkt werden in een 10-tal landen.

Fairtrade werd in deze jaren een begrip in België. Zelf bezocht Elsen in die periode ook herhaaldelijk talrijke producenten in diverse landen in Latijns-Amerika. Zo organiseerde hij ook een alternatieve handelsmissie naar Costa Rica, waaraan naast zakenlui ook ministers uit zowel de federale regering als de Vlaamse regering deelnamen.

In 2004 werd Johan Elsen algemeen directeur van Oxfam-Wereldwinkels. In deze periode lag hij onder meer mee aan de basis van het concept van de fairtrade-gemeenten.

Daarnaast nam hij ook bestuursfuncties waar in diverse nationale en internationale organisaties, zoals 11 11 11, Max Havelaar, het Europese Netwerk van Wereldwinkels, de Europese Fairtrade Organisatie (EFTA) en de wereldwijde Internationale Fairtrade Organisatie (IFAT).

In 2006 werd Elsen gevraagd om het toenmalige CBM (christelijke blindenmissie) in België verder uit te bouwen. Al spoedig nam hij het initiatief om deze NGO nieuw leven in te blazen door middel van een grondige facelift, en de oprichting van een nieuw internationaal netwerk onder de naam Light for the World.

Op enkele jaren tijd groeide dit netwerk uit tot een marktleider op het vlak van oogzorg en strijd tegen blindheid in ontwikkelingslanden, met afdelingen in o.a. Oostenrijk, Nederland, Tsjechië en België, en projecten in een 20-tal ontwikkelingslanden, hoodzakelijk in Afrika. Elsen begeleidde daarbij zelf intensief projecten in onder meer DR Congo, Rwanda en Tanzania.

Sinds voorjaar 2013 staat Johan Elsen aan het hoofd van Oikocredit België. Oikocredit is wereldwijd marktleider op het vlak van microfinanciering met sociale impact in ontwikkelingslanden.

Lees blogberichten van Johan Elsen