Oikocredit België Nieuwsbrief
Maart 2017

In deze nieuwsbrief:

 • Uitnodiging Algemene Vergadering en symposium op 13 mei
 • Het verhaal van Teresa Tomaro
 • Duurzame energie in Afrika
 • 2016 in cijfers
 • Partner PEG in actie!
 • Wist u dat... ?
 • Nieuws van Oikocredit Internationaal
 

Beste aandeelhouder van Oikocredit,
Beste sympathisant,

De lente is volop in het land, en we hebben de voorbije dagen al heerlijk kunnen genieten van de warmte van de zon. Maar in Afrika kan de zon voor veel meer zorgen dan wat warmte op de huid. Meer hierover leest u in onderstaande nieuwsbrief.

En de lente betekent ook plannen en vooruitkijken : neem daarom uw agenda en vink alvast zaterdag 13 mei aan. Op die dag organiseren we voor u in de voormiddag opnieuw een boeiend symposium en een debat over hernieuwbare energie in ontwikkelingslanden. Na de lunch volgt dan de jaarlijkse algemene vergadering. Dit alles zal doorgaan in de gebouwen van Ephec te Brussel. Meer praktische informatie en een inschrijvingsformulier volgen binnenkort.

Ondertussen hoop ik dat u volop kan genieten van de lentestralen, en misschien kan onderstaande nieuwsbrief u inspireren om wat extra te investeren in zonne-energie in Afrika. Alvast bedankt,

Johan Elsen 

 

Het verhaal van Teresa Tomaro

Woensdag 8 maart was het Internationale Vrouwendag. Met uw investering in Oikocredit geeft u een sterke ondersteuning aan vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden. Daarom was de Internationale Vrouwendag de ideale gelegenheid om u Teresa Tomaro voor te stellen, een ambitieuze vrouw die met de steun van Oikocredit een zaak kon uitbouwen in haar dorp in de Filipijnen. 

Lees het verhaal van Teresa op onze website
 

Laat Afrika niet stikken!

Misschien hebt u het artikel ook gelezen: Afrika stikt in de luchtvervuiling. De belangrijkste oorzaken zijn verkeer, industrie en dieselgeneratoren. En dat is precies waar Oikocredit iets aan probeert te doen. Dat de inspanningen van Oikocredit worden opgemerkt, lazen we afgelopen weekend in De Standaard.

Door te investeren in systemen op zonne-energie voor honderdduizenden Afrikaanse gezinnen, moeten zij niet langer energie opwekken met dieselgeneratoren en zijn ze minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Dat komt niet alleen Afrika ten goede, maar onze hele planeet. Een wereldwijde overschakeling naar duurzame en propere energie is van cruciaal belang voor ons klimaat! 

 
Een zonnepanelenpark in Honduras

2016 in cijfers

De portefeuille van Oikocredit voor investeringen in hernieuwbare energie is in 2016 meer dan verdubbeld. Er kwamen maar liefst 13 nieuwe projecten rond hernieuwbare energie bij, en we sloten 2016 af met een totaalbudget van €58.1 miljoen euro al geïnvesteerd of toegewezen aan projecten rond hernieuwbare energie.

In 2016 investeerde Oikocredit voornamelijk in drie vormen van hernieuwbare energie:

 • Zonne-energie voor gemeenschappen en families die buiten het elektriciteitsnet gevestigd zijn, de zogenaamde ‘off-grid’ zonne-energie, voornamelijk in Afrika en India
 • Grote zonnedaken op magazijnen, fabrieken of ziekenhuizen, zoals in India en Zuid-Amerika
 • Grootschalige projecten voor wind-, water- en zonne-energie wereldwijd.

Zonne-energie kan vandaag in veel ontwikkelingslanden perfect de concurrentie aangaan met fossiele brandstoffen en zelfs die competitie winnen. Intussen investeren Westerse landen steeds meer in hernieuwbare energie in ontwikkelingslanden, via privé-investeerders en organisaties voor microfinanciering zoals Oikocredit 

 

Partner PEG in actie!

Benieuwd hoe Oikocredit levens verandert? Dat ziet u in dit filmpje van onze partner PEG Ghana. Het verhaal van PEG las u al in onze vorige nieuwsbrief. PEG verdeelt kleine thuissystemen op zonne-energie bij gemeenschappen en families die weinig of geen toegang hebben tot elektriciteit. De systemen worden gekocht op afbetaling, en via een mobiele telefoon is de overschrijving zo gebeurd! Batterij leeg? Geen nood: bij elk systeem zit een telefoonoplader!

Bekijk het filmpje >

 

Wist u dat...

… u voor uw kinderen en kleinkinderen een aandeelhoudersrekening kan openen bij Oikocredit? Zo kan u voor hen een spaarpotje aanleggen dat niet alleen bijdraagt aan de toekomst van uw (klein)kind, maar ook die van de wereld waarin hij of zij zal leven. Op vraag bezorgen we uw (klein)kind een uittreksel op kindermaat met het verhaal van Engemu uit Oeganda. 

Meer info >

 

 

... Oikocredit België op zoek is naar vrijwilligers? Momenteel zijn we specifiek op zoek naar iemand om ons te helpen bij het aanvullen van ons adressenbestand. Werkt u graag met Excel, vindt u vlot uw weg op het internet, en kan u zich tot eind april of langer enkele uren per week vrij maken? Geef ons dan een seintje via jlindekens@oikocredit.be

 

Nieuws van Oikocredit Internationaal

 • Eind februari ontmoetten we collega's van over de hele wereld op de Oikocredit Winter Meeting in Wenen. We kwamen terug met veel nieuwe plannen, energie en inspiratie, en zelfs een foto van Oikocredit in het Weense straatbeeld!
 • Thos Gieskes start op 1 april 2017 als nieuwe managing director bij Oikocredit International. Hij kijkt er enorm naar uit: "Ik geloof dat ik met mijn financiële en leidinggevende ervaring én achtergrond als ontwikkelingseconoom echt kan bijdragen aan de organisatie en haar goede werk." Lees hier meer 

 • Oikocredit Internationaal publiceerde vorige week haar financiële resultaten over 2016: hier vindt u alle info.
 
Follow us on:

Oikocredit-be • Huidevettersstraat 165 • 1000 Brussel • België
T: 02 213 04 31 • F: 02 502 81 01 • be@oikocredit.be