Nieuws van Oikocredit
Oikocredit België
Nieuwsbrief juni 2023

Positieve verandering stimuleren in een veranderende wereld

In deze nieuwsbrief nodigen wij jou van harte uit voor de tweede editie van de nieuwe evenementenreeks "Oikocredit Live". Deze keer hebben we het over klimaatverandering. Je krijgt de kans om rechtstreeks van onze partnerorganisaties in het Zuiden te horen over hun activiteiten en hun impact op mensen met een laag inkomen. Nieuwsgierig naar het vorige evenement van Oikocredit Live? Onderaan deze nieuwsbrief lees je het verslag. 

Verder lees je hoe Oikocredit werkt aan een betere toekomst voor iedereen. We delen de jaarresultaten van Oikocredit Internationaal, dat in een uitdagende mondiale context in 2022 solide resultaten geboekt heeft. 
Met een vernieuwde strategie, een versterkt bestuur en een innovatief kapitaalwervingsmodel blijft Oikocredit investeren in mensen, om kansen te geven voor betere levensomstandigheden. Door verantwoord te beleggen kunnen we bijdragen aan een wereld waarin iedereen het goed heeft. Fijn dat je meedoet! 

Veel leesplezier!   
Het team van Oikocredit België 

 

Uitnodiging: Oikocredit Live over klimaatverandering

Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de landbouw. Kleine koffie- en cacaoboeren worden geconfronteerd met uitdagingen zoals droogte, overstromingen en ziekten die hun gewassen aantasten. Wat kunnen boeren doen om zich aan deze veranderingen aan te passen? En kunnen de partners van Oikocredit in de duurzame energiesector helpen om de gevolgen van klimaatverandering te verzachten?

Oikocredit Internationaal organiseert dinsdag 13 juni van 19.30 - 21.00 uur een online event met partners Norandino en Burn. Claudio Vasque en Gilmar Cast van Norandino (Peru) zullen meer vertellen over hun duurzame koffieproject dat boeren helpt die worden geconfronteerd met klimaatverandering. En duurzame energiepartner Burn (Kenia) zal uitleggen hoe zuinige kooktoestellen het leven van hun klanten verbetert.

Dit belooft een zeer interessante presentatie te worden en we nodigen je graag uit om mee te luisteren! Na de presentatie is er de mogelijkheid om vragen te stellen. Let op, het online event is in het Engels, met simultaanvertaling naar het Frans en het Duits.

Wil je deelnemen? Registreer je via deze link >
 

Jaarcijfers 2022 van Oikocredit Internationaal

Oikocredit Internationaal heeft haar jaarverslag en jaarrekening voor 2022 gepubliceerd, en rapporteert daarin over solide financiële en sociale resultaten en andere prestaties gedurende het jaar.

Door de sociale missie niet uit het oog te verliezen, is de portefeuille gegroeid en verbeterden de sociale prestaties. Met kredietverlening en investeringen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika bleef Oikocredit zich richten op het creëren van positieve verandering. Er werd ingezet op meer robuuste en veerkrachtige antwoorden op mondiale uitdagingen.

Ontdek in het Annual Report de veranderingen in de portefeuille voor ontwikkelingsfinanciering en leer meer over de focus op gemeenschappen. 

Lees hier de hoogtepunten van het Annual Report van Oikocredit Internationaal >
 

Algemene vergadering Oikocredit België

De Algemene vergadering van Oikocredit België gaat door op 24 juni 2023 vanaf 9u30 (deuren om 9 uur) in het Hermes 3 gebouw van Odisee in Brussel. De ingang is via Warmoesberg 43, 1000 Brussel. 

De jaarlijkse Algemene Vergadering is voor ons een belangrijk moment van samenzijn met onze aandeelhouders. Het is de ideale gelegenheid om elkaar te ontmoeten, vragen te beantwoorden, en natuurlijk om onze aandeelhouders te bedanken voor hun steun aan de coöperatie.

Om 9u30 start het formele programma met de presentaties. We vertellen graag over de verwezenlijkingen in 2022 en de plannen voor de toekomst. Daarna volgen de stemmingen van de Algemene Vergadering. We sluiten af met een lichte lunch, het ideale moment om verder met elkaar in gesprek te gaan!

Binnenkort ontvangen onze aandeelhouders de officiële uitnodiging voor de  Algemene vergadering. 

 

Aandacht voor veilig ondernemen in Cambodja

Microfinanciering in Cambodja heeft de afgelopen maanden in de belangstelling van de media gestaan. Vooral het risico van overkreditering (te hoge schulden). Dat dit specifiek in Cambodja speelt, zou te maken hebben met de snelle groei van de inclusieve financieringssector in het land en daarmee met het toegenomen risico dat ondernemers hoge schulden aangaan. Oikocredit besteedt veel aandacht aan veilige financieringen voor ondernemers in Cambodja.

Op 31 december 2022 had Oikocredit € 56 miljoen aan investeringen in Cambodja en een samenwerking met negen lokale microfinancieringspartners. Een van de belangrijkste uitgangspunten is dat ondernemers worden beschermd tegen te hoge leningen. Oikocredit doet zelf dan ook voortdurend onderzoek en heeft scherpe richtlijnen opgesteld die moeten voorkomen dat eindklanten in problemen komen. Ondanks de soms lastige situatie, zal Oikocredit ondernemers in Cambodja blijven ondersteunen. Onze partners maken met inclusieve leningen een groot verschil in het leven van mensen met een laag inkomen. Voor veel mensen in Cambodja is dit de enige manier om aan een geld voor hun onderneming te komen en een toekomst op te bouwen voor zichzelf en hun families.

Op de Algemene vergadering van Oikocredit België zal Mirjam 't Lam, algemeen directeur van Oikocredit Internationaal dieper ingaan op dit onderwerp. 

 

Verslag Oikocredit Live: hoe meten digitale enquêtes de sociale impact?

Tijdens ons eerste Oikocredit Live evenement in maart leerden de deelnemers wat Oikocredit en haar partnerorganisaties doen om de doeltreffendheid van sociale impact in de microfinancieringssector te verbeteren. Iris Lanao, uitvoerend directeur van de microfinancieringsinstelling Finca Perú, benadrukte het belang van het eindklantenonderzoek voor het werk van Finca Perú:

"We zijn erg dankbaar voor het eindklantenonderzoek omdat het ons helpt te begrijpen wat onze klanten echt nodig hebben en hoe we ons werk kunnen verbeteren om aan hun behoeften te voldoen. En we zijn Oikocredit meer dan dankbaar. Ze respecteren altijd onze kennis; ze luisteren naar ons. Laten we op die weg doorgaan."

Lees hier het verslag van het online evenement >
 

Ons werk met onze partners wordt onverminderd voortgezet. Investeer vandaag nog om dit te financieren!

Ben je nog geen aandeelhouder? Start hier met beleggen. 

Je belegging verhogen? Schrijf het gewenst bijkomend bedrag over op de rekening van Oikocredit België BE76 5230 8075 4595 (Triodos), met je naam in de vrije mededeling.

Wil je Oikocredit opnemen in jouw testament?
In dat geval blijft jouw geld ook na jouw overlijden duurzaam geïnvesteerd in de projecten van Oikocredit. Wil je hierover graag meer informatie?
Contacteer Johan Elsen op 02 213 04 86 of jelsen@oikocredit.be.

Voor al je administratieve vragen kan je, zoals steeds, terecht op be@oikocredit.be, of bij Margareta Van den Eynde elke voormiddag op het nummer 02 213 04 31.

 
Volg ons:

Oikocredit-be • Huidevettersstraat 165 • 1000 Brussel • België
T: 02 213 04 31 • be@oikocredit.be