7 juli, World Chocolate Day

7 juli, World Chocolate Day

ECOO-CI-59.jpg

Als Belgen zijn we best trots op chocolade, één van onze nationale producten! Maar waar komt chocolade nu eigenlijk vandaan?

ECOO-CI-11Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen. Deze bonen komen van cacaobomen en die groeien vooral in warme en vochtige gebieden rond de evenaar, zoals in Ghana en Ivoorkust. Ongeveer twee derde van de totale cacaoproductie in de wereld komt uit deze twee Afrikaanse landen.

Oikocredit werkt samen met verschillende cacaocoöperaties in deze landen. Eén daarvan is onze partner Entreprise Cooperative Kimbe (Ecookim).

Oikocredit en cacao

Ecookim is een fairtradecoöperatie en vertegenwoordigt cacaoboeren in verschillende delen in Ivoorkust. Zij zorgen er voor dat kleine cacaoboeren een groter deel van de winst ontvangen, door cacao rechtstreeks op de internationale cacaomarkten te verkopen. Naast het helpen van boeren om een eerlijke prijs te krijgen voor hun cacao, geeft Ecookim ook trainingen. Boeren leren zo om het beste uit hun gewassen te halen.

ECOO-CI-29

Impact

Een van die cacaoboeren is de Ivoriaanse Ngoran Kouakou. Hij is getrouwd en heeft negen kinderen. Eigenlijk is Ngoran al bijna heel zijn leven cacaoboer, want na de lagere school is hij begonnen met werken op de plantage van zijn vader. In totaal heeft hij twee hectare grond. Een aantal jaar geleden is Ngoran lid geworden van Ecookim.

Lid zijn van de coöperatie heeft vele voordelen. Zo heeft Ngoran geleerd hoe hij zijn plantage beter kan onderhouden en zo meer cacao kan produceren. Aan het einde van het jaar ontvangt hij een premie. Daarnaast heeft hij schoolkits (schooltassen, schriften, etc.) gekregen voor zijn kinderen. Zijn oudste zonen hebben ondertussen de middelbare school afgerond en hebben nu kans op een betere toekomst. Dit was allemaal niet mogelijk geweest als Ngoran geen lid was geworden van fairtradecoöperatie Ecookim. Nu krijgt ook hij een eerlijke prijs voor zijn cacaobonen. 

ECOO-CI-04

World Chocolate Day

Door het eten van chocola met een label help je boeren een betere prijs te krijgen voor hun oogst. Gelukkig kiezen steeds meer mensen er bewust voor om Fairtrade chocolade te kopen, zodat ook cacaoboeren als Ngoran met zijn gezin een goed bestaan kunnen opbouwen. Eet daarom vandaag een lekkere reep Fairtrade chocolade! Alleen, of met je vrienden en familie.

« terug