Lydia: bloemen uit de Andes

Lydia: bloemen uit de Andes

©PC_OC_TOUR_BOLIVIA_0333-lydia1.jpg

Ik leerde Lydia kennen op de markt in haar dorp Colomi, hoog in de Boliviaanse Andes. De kleurrijk geklede Quechua-vrouwen brengen er goederen aan de man, en Lydia verkoopt er ’s morgens bloemen.

Maar eigenlijk is ze naaister van beroep, opgeleid in de Italiaanse missie-school aan de overkant van het pleintje. De laatste jaren heeft ze echter zoveel pijn in haar knie, dat ze niet meer in staat is een hele dag aan de naaimachine te zitten. Vandaar haar half time job als bloemenverkoopster. Maar ’s middags naait ze nog altijd mooie kleren.

Het was tot voor kort echter hard schrapen om rond te komen, om haar drie kinderen voldoende eten te geven en ze naar school te kunnen sturen. 

Haar man is vrachtwagenchauffeur, en tot voor kort werkte hij in loondienst. Maar hun droom was al lang om een eigen truck te kunnen kopen, zodat ook haar man als zelfstandige zijn eigen zaak kon uitbouwen. Maar veel sparen konden ze niet, en na vele jaren hadden zo nog maar een vierde van de prijs voor een goede tweedehandstruck kunnen sparen.

Lydia ging informeren bij verschillende banken of ze niet kon lenen. Bij sommige werd ze meteen de deur gewezen, andere waren zo bureaucratisch dat ze er geen beginnen aan zag.

Maar bij Cidre, de lokale partner van Oikocredit, werd ze goed ontvangen, vertelt ze me fier in haar naaiatelier. De medewerkers van Cidre hielpen haar om een grondig financieel en ondernemingsplan op te stellen. En op basis daarvan oordeelde Cidre dat ze kredietwaardig was, en ze kon de nog ontbrekende som op een termijn van 5 jaar lenen.

Lydia zag er heel gelukkig uit, toen ze me vertelde dat het nieuwe transportbedrijfje van haar man zeer goed draait, en dat het nu veel makkelijker is om rond te komen, ook al moeten ze de lening afbetalen. Hun leven is er absoluut op verbeterd, vertelt ze me nog. En vooral : dit betere leven zal er voor zorgen dat haar kinderen niet in de illegale cocaïnehandel terecht komen, zoals zovele anderen uit het dorp….

Heeft u vertrouwen in ondernemers als Lydia? Vindt u ook dat Lydia, net als vele anderen met haar, een beetje krediet verdient? 

Investeer dan nu!

« terug