Kwetsbare tienermeisjes in Oeganda een toekomst verzekeren

Kwetsbare tienermeisjes in Oeganda een toekomst verzekeren

finance-trust-uganda.jpg22 september 2014

Finance Trust Bank is een microfinancieringsbank in Oeganda en partner van Oikocredit, die sinds 1984 vrouwen toegang geeft tot financiële diensten. De bank is opgericht door een groep vrouwen die zich realiseerde dat vrouwen in Oeganda economisch achtergesteld zijn door hun gebrekkige toegang tot financiële diensten.

Finance Trust Bank heeft inmiddels meer dan 200.000 klanten, van wie de meerderheid bestaat uit vrouwen. Wij spraken met Annet Nakawunde Mulindwa, algemeen directeur van Finance Trust Bank, over de geschiedenis van de bank en hoe de bank al 30 jaar lang vrouwen emancipeert.

Finance Trust is een van de oudste verstrekkers van microfinanciering in Oeganda en is eigenlijk begonnen als zelfhulpgroep voor vrouwen. Kunt u ons in het kort iets vertellen over de geschiedenis van de bank en haar impact door de jaren heen?

Omdat vrouwen in Oeganda geen toegang hadden tot financiële diensten hebben de oprichtsters van onze organisatie hun weinige spaargeld bij elkaar gelegd om leningen te verstrekken aan arme vrouwengroepen. In de loop der tijd is de organisatie gegroeid en veranderd, zodat mannen nu ook klant kunnen worden; maar de focus ligt nog steeds op financiële diensten voor vrouwen die een laag of gemiddeld inkomen hebben. Om deze missie, gericht op de emancipatie van vrouwen, vast te houden, hebben we bepaald dat ten minste 60% van onze klanten vrouw moet zijn.  

Finance Trust Bank biedt veel verschillende producten zoals spaarrekeningen en leningen voor opleidingen. Hoe worden nieuwe producten ontwikkeld?

In de eerste plaats zijn onze producten vraaggestuurd. Wij luisteren naar klanten; zij vragen ons bepaalde producten en leningvoorwaarden. We doen daarnaast ook marktonderzoek om de behoeften van klanten in kaart te brengen en producten te ontwikkelen die hierop aansluiten. Zo kan een boer die een lening neemt om zaden te kopen deze niet meteen terugbetalen. Dus krijgt hij een lening met flexibele terugbetalingsvoorwaarden. 

Kunt u een voorbeeld geven van een financieel product dat Finance Trust Bank helemaal zelf heeft ontwikkeld?

Een goed voorbeeld is onze 'Mama safe' spaarrekening. Als financier van vrouwen in Oeganda, weten wij met welke uitdagingen vrouwen hier worden geconfronteerd. Zo is gezondheidszorg een belangrijk thema in Oeganda, omdat vrouwen een veilige plek nodig hebben voor de bevalling. Daarom hebben we een product ontwikkeld dat een combinatie is van een spaarrekening, een lening en een ziektekostenverzekering. Een ziektekostenverzekering kost ongeveer 150 dollar per jaar. Dit bedrag moet in één keer aan de verzekeraar worden betaald. We merkten echter dat veel vrouwen de premie niet in een keer konden betalen. Daarom hebben we een lening van 150 dollar ontwikkeld, zodat vrouwen de premie kunnen betalen en het bedrag vervolgens geleidelijk afbetalen in een half jaar of een jaar. 

Er zijn ook speciale spaarproducten voor meisjes. Waarom zijn dit belangrijke producten?

"Oeganda heeft een hoog percentage jonge zwangerschappen en er is veel seksueel geweld. Het is gebruikelijk dat meisjes zonder diploma van school afgaan. Ook is het niet ongebruikelijk dat meisjes op hun twaalfde trouwen of op hun veertiende een kind krijgen. We hebben dus een product ontwikkeld dat zich richt op jonge meisjes en hen voorbereidt op de uitdagingen waar ze mee te maken kunnen krijgen. Onder onze klanten bevinden zich 5.000 meisjes van tussen de tien en achttien jaar. Speciaal voor hen hebben onze filialen een balie met een verhoging zodat de meisjes op ooghoogte met onze medewerkers kunnen praten. Wij bieden deze meisjes geen leningen, alleen spaarrekeningen. Daarnaast geven we hen trainingen op het gebied van financiële geletterdheid, gezondheidszaken en ondernemerschap. En we nodigen hen één keer per jaar uit voor een conferentie."

Finance Trust Bank is sinds 2004 partner van Oikocredit.

« Terug