Samen de strijd aan tegen koffieroest in Latijns-Amerika

Samen de strijd aan tegen koffieroest in Latijns-Amerika

470px-capucas-1675-hn-02.jpg11 december 2014

Als onderdeel van haar triple bottom line-benadering ondersteunt Oikocredit partnerorganisaties die niet alleen een sociaal en financieel rendement behalen maar ook oog hebben voor milieuaspecten. Een van onze partners in Honduras die op al deze punten goed scoort, is de koffiecoöperatie Cooperativa Cafetalera Capucas Ltda (COCAFCAL).

Deze coöperatie is een van de vele milieuvriendelijke fairtrade koffieproducenten in Latijns-Amerika waar Oikocredit mee samenwerkt. Maar liefst 36% van onze totale landbouwportefeuille in Latijns-Amerika is namelijk geïnvesteerd in de koffiesector.

Toen COCAFCAL in 1999 werd opgericht telde zij 55 leden, maar het ledental is sindsdien gegroeid naar meer dan 800. COCAFCAL produceert en verkoopt Arabica-koffie van de beste kwaliteit (Strictly High Grown) die voorzien is van diverse certificaten zoals Biologisch, Rainforest Alliance, Fair Trade, JAS, CAFÉ Practices, UTZ Certified en Bird Friendly. COCAFCAL produceert en verkoopt ongeveer 110.000 zakken biologische of anderzins milieuvriendelijke koffie per jaar, waarvan 95% rechtstreeks op de Amerikaanse, Europese en Aziatische markt.

De sector is onlangs getroffen door een snel verspreidende schimmelziekte die de koffieboeren, en de hele koffiesector, ernstig bedreigt. De schimmel veroorzaakt koffieroest wat leidt tot bladverlies waardoor de plant verzwakt en, in sommige gevallen, sterft. Deze ziekte vormt een serieuze bedreiging voor de activiteiten van COCAFCAL die er, samen met de leden en met Oikocredit, alles aan doet om de ziekte te bestrijden.

Oikocredits landenmanager voor Honduras, Gerardo López, vertelt dat COCAFCAL, evenals andere partners van Oikocredit, erg haar best heeft gedaan om ervoor te zorgen dat haar activiteiten en personeel zo min mogelijk last hebben van koffieroest: "COCAFCAL heeft een eigen laboratorium voor onderzoek naar koffieziekten zoals koffieroest en gaat geleidelijk aan nieuwe bomen planten die resistenter zijn tegen de ziekte. Oikocredit heeft ongeveer € 70.000 beschikbaar gesteld voor capaciteitsopbouw in de regio specifiek gericht op het bestrijden van deze ziekte." Daarnaast heeft Oikocredit een programma opgezet in de regio Midden-Amerika om de koffiesector te versterken en koffieproducerende partners die getroffen zijn door koffieroest te ondersteunen.

Ook heeft Oikocredit haar krachten gebundeld met Sustainable Harvest, een internationale koffie-importeur, om een reeks workshops en conferenties in Latijns-Amerika, gericht op het beheersen en controleren van koffieroest, te financieren. Een aantal proactieve partners van Oikocredit heeft zelf programma's ontwikkeld om de koffieroest de baas te blijven. Zolang de dreiging van de ziekte blijft bestaan, blijft Oikocredit de koffiesector steunen, partners financieren, en trainingen en technische ondersteuning aanbieden.

« Terug