Het verhaal achter jouw kopje koffie

Het verhaal achter jouw kopje koffie

COOT-CR-59.jpg05 oktober 2021

Wereldwijd worden dagelijks ongeveer 2 miljard kopjes koffie gedronken (1). Je kan dus wel zeggen dat koffie een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven van veel mensen. Het is daarom ook te begrijpen dat koffie een belangrijke rol speelt binnen Oikocredits landbouwportefeuille. Zo werkt Oikocredit bijvoorbeeld samen met partners als Coopetarrazú, een Fairtrade koffiecoöperatie in Costa Rica.

Eerlijke prijs

Koffieboer Rafael Savres is meer dan 30 jaar lid van Coopetarrazú. Hij verbouwt al koffie zolang hij zich kan herinneren. De Costa Ricaan erfde de koffieplantage van zijn grootouders en bezit 14 hectare grond waarop hij koffie verbouwt. Lid zijn van een coöperatie heeft veel voordelen voor boeren. Zo krijgt Rafael een eerlijke prijs voor zijn koffie, kan hij leningen afsluiten (om bijvoorbeeld kunstmest te kopen) en kan hij beroep doen op de coöperatie voor technische ondersteuning – bijvoorbeeld als een landbouwmachine stuk is. 

COOT-CR-59

Die ondersteuning van een coöperatie is enorm belangrijk voor boeren als Rafael: “Het wordt elk jaar lastiger om genoeg geld te verdienen om rond te komen. Dat komt doordat de internationale koffieprijzen laag zijn en de belastingen die wij moeten betalen ieder jaar hoger worden. Dankzij de coöperatie kan ik voor mijn gezin zorgen. Met hun hulp kunnen wij meer produceren om zo de lage prijzen te compenseren.”

Fairtrade koffie

Op 1 oktober, internationale dag van de koffie, wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de koffieboeren. Door het drinken van gecertificeerde koffie help je boeren een goede prijs te krijgen voor hun oogst. Gelukkig kiezen steeds meer mensen er daarom bewust voor om bijvoorbeeld Fairtrade koffie te drinken, zodat ook koffieboeren als Rafael met zijn gezin een goed bestaan kunnen opbouwen. 

« Terug