Oikocredit investeert in milieu- en gezondheidsvriendelijke kookkachels in Rwanda

Oikocredit investeert in milieu- en gezondheidsvriendelijke kookkachels in Rwanda

Cooking stove Inyenyeri.png

Oikocredit investeert 1 miljoen euro in het Inyenyeri project in Rwanda dat gezinnen de mogelijkheid biedt om op een gezonde en duurzame manier te koken op pellets. Inyenyeri zal de lening gebruiken om tegen 2020 kookkachels te voorzien voor 150 000 families. Op die manier helpt de organisatie aan de realisatie van Ontwikkelingsdoelstelling 7: betaalbare en schone energie voorzien voor iedereen.

Luchtverontreiniging is volgens de Wereldbank een aandoening die jaarlijks tussen de 3 à 4 miljoen mensen doodt. Doordat Inyenyeri kookkachels aanbiedt die pellets als brandstof gebruiken, vermindert rook en giftige dampen in huishoudens met meer dan 90%. Koken op pellets verbruikt 85% minder hout in vergelijking met koken op houtskool of hout, waardoor ontbossing wordt tegengaan. Ook kosten pellets ongeveer de helft minder dan houtskool.

Inyenyeri voorziet momenteel 3000 families met kachels die gebruik maken van de hernieuwbare brandstoffen en breidt zich snel uit. Het werk en de missie van Inyenyeri lopen in lijn met de doelstellingen van Oikocredit om te investeren in hernieuwbare energieprojecten waar er een duidelijke positieve impact is voor lokale gemeenschappen.

“Oikocredit ziet de mogelijkheid van Inyenyeri om de manier van koken in Rwanda te transformeren. Op de lange termijn hopen we dat dit model zich naar andere landen verspreidt”, zegt Davind ten Kroode, Hernieuwbare Energie Manager bij Oikocredit Internationaal. “Dankzij onze investering banen we de weg voor andere investeerders om te financieren in een positieve sociale impact om zo een duurzame manier van koken te voorzien voor iedereen.”

Eric Reynolds, CEO van Inyenyeri zegt dat de Inyenyeri kookkachels een schone kookoplossing is voor zowel huishoudens op het platteland als in de stad. “Ons doel is om ervoor te zorgen dat elk huis toegang heeft tot een veilig, schoon en betaalbare manier van koken. We zijn Oikocredit erg dankbaar voor hun visionaire ondersteuning van dit belangrijke werk.”

Bekijk hieronder de video over het Inyenyeri project dat Oikocredit ondersteunt:

Labels
OC België RE Stories

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Archief > 2018

december

november

september

augustus

juli

juni

april

maart

februari