Een bij-zondere coöperatie!

Een bij-zondere coöperatie!

Hand & bijen.jpg

Miel Mexicana Volcán is een coöperatie van kleinschalige bijentelers verspreid over heel Mexico, die gecertificeerde biologische honing produceren tegen een eerlijke prijs. De vereniging is een partner van Fairtrade International en voorziet workshops voor haar leden zodat ze van elkaars werkmethodes kunnen leren.

Maurilio Anzurez Mectezuma was een van de oprichters van Miel Mexicana Volcán 50  jaar geleden. Als kind wou hij een veeboer worden zoals zijn vader maar daar was een stuk land voor nodig… en dat was niet makkelijk te organiseren met 11 broers en zussen. Hij vond een job als imker, wat hij verrassend leuk vond: “Met bijen is het niet zo anders, je kan hen vergelijken met een kudde vee.” Nu bezit hij 300 bijenkasten met elk een kolonie van rond de 20 000 tot 40 000 bijen. De grootte van de kolonie is afhankelijk van de rondom loerende bloemen. Als die in bloei staan, leggen de koninginbijen wel tot 2000 eitjes per dag.

Voor Maurilio baat het om een lid te zijn van de coöperatie: “In tegenstelling tot vroeger verkopen we nu meteen de honing. Daarvoor waren we soms nog tijdens de herfst of winter honing aan het verkopen. Ook krijgen we een betere prijs voor de biologisch geteelde honing in vergelijking met conventioneel geteelde honing. Doordat ik mijn inkomen heb kunnen verhogen kon ik mijn kinderen naar de universiteit sturen. De ene studeerde architectuur en de andere is nu ingenieur.”

Maurilio is meer dan eens de president geweest van de coöperatie. Nu zit hij in de helft van zijn driejarige ambtstermijn. “Ik wil anderen helpen om hetzelfde te verwezenlijken als ik: een goed leven leiden en kwaliteitsvol onderwijs voorzien voor mijn kroost.”

Miel Mexicana Volcán is één van de oudste fairtradeorganisaties in Mexico. In de loop der jaren is zij in snel tempo gegroeid dankzij een duurzaam beleid en een heldere focus op kwaliteitshoning. De biologische en fairtradecertificering zorgen ervoor dat de coöperatie op de internationale markt een flinke voorsprong heeft op de concurrentie.

De coöperatie heeft een sterke sociaal-ecologische focus. Zij ondersteunt benadeelde en gemarginaliseerde mensen om zelf biologische honing te produceren. Hierdoor krijgen leden de kans om in hun levensonderhoud te voorzien en leren ze nieuwe vaardigheden. De organisatie probeert ook schoolkinderen en hun families bewuster te maken van de gezondheidsvoordelen van biologische honing. Miel Mexicana Volcán is sinds 2015 een partner van Oikocredit. Momenteel gebruiken zij een lening van € 270 000 voor de uitbreiding en verdieping van hun activiteiten.

Labels

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Archief > 2018

december

november

september

augustus

juli

juni

april

maart

februari