Belgische katholieke kerk investeert in klimaatvriendelijke toekomst

Belgische katholieke kerk investeert in klimaatvriendelijke toekomst

Catholic Divestment - Infographic - FINAL.pngdinsdag 03 oktober 2017

Niet langer investeren in fossiele brandstoffen, wel in een duurzame energietoekomst. Dat is de kern van een nieuwe engagementsverklaring van de Belgische bisschoppen die vandaag bekend wordt gemaakt. Ze gaan hiermee in op een oproep van Oikocredit en Ecokerk.

Geïnspireerd door de encycliek Laudato Si’ van Paus Franciscus, riepen Oikocredit en Ecokerk begin dit jaar kerkelijke en christelijke organisaties in België op om hun geld niet langer te investeren in fossiele energiesectoren, maar in economische activiteiten die de transitie naar een duurzame en klimaatvriendelijke toekomst helpen waarmaken. Deze engagementsverklaring wordt nu ook door de Belgische bisschoppen onderschreven. Zij vragen aan de financiële instellingen waarmee ze samenwerken investeringen in fossiele brandstoffen in de komende jaren te vervangen door investeringen in bedrijven en projecten die naar een duurzame energietoekomst streven.

Lees hier de engagementsverklaring

Ook een aantal met de katholieke kerk verbonden organisaties gingen in op de oproep en nemen eenzelfde engagement op als dat van de bisschoppen. Daaronder ook enkele leden van Oikocredit-be: Broederlijk Delen, Welzijnszorg, Pax Christi Vlaanderen, Vicariaat Vlaams-Brabant-Mechelen, Missionarissen van Scheut, Abdij OLV van Nazareth, Zusters van Maria, Salvatorianen, Zusters van de Bermhertigheid Jesu, Gasthuiszusters Augustinessen van Leuven en Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede. En nu dus ook de Belgische bisschoppen.

Samen sluiten ze aan bij de internationale divestment/investment-campagne van de Global Catholic Climate Movement die in de aanloop naar 4 oktober een lijst publiceert van katholieke instellingen in de verschillende continenten die de voorbije maanden eenzelfde beslissing namen. 

Meer info over de internationale campagne van de Global Catholic Climate Movement en een lijst van alle deelnemende instellingen: https://catholicclimatemovement.global/divest-and-reinvest/

Ecokerk en Oikocredit drukken de hoop uit dat nog heel wat meer met de katholieke kerk in ons land verbonden organisaties en instellingen zullen volgen.


« Terug