Internationale Vrouwendag op de Filippijnen!

NWTF-PH-19_966f2.jpegwoensdag 08 maart 2017

Het is vandaag, woensdag 8 maart, Internationale Vrouwendag! Een mooie dag om de Filipijnse Teresa in het zonnetje te zetten. Ze is sterk. Vol zelfvertrouwen. Een ondernemer die met niets begonnen is, maar nóóit op heeft gegeven.

Teresa is 43 jaar en woont in Bacolod, een klein dorpje op de Filipijnen. Afkomstig uit de sociaal meest achtergestelde bevolkingslagen, was Teresa quasi gedoemd tot een rauw en armoedig bestaan. En ook al had ze ambities en plannen, het was bijna onmogelijk voor haar om deze te realiseren. Want als je helemaal niets hebt, kan je ook helemaal niets lenen…


Maar gelukkig vond Teresa de weg naar Dungganon, een project dat zich specifiek richt naar kansarme vrouwen, en hen weerbaarder en zelfredzamer maakt. De vrouwen van Dungganon worden niet alleen door middel van dans en zang aangemoedigd om zichzelf te uiten en op te komen voor zichzelf, ze krijgen ook de mogelijkheid om een kleine lening aan te gaan zonder onderpand. En deze kans greep Teresa met beide handen…

Vijftien jaar geleden zag haar toekomst er nog zeer troosteloos uit. Maar toen ontving ze haar eerste kleine lening via Dungganon – een partnerorganisatie van Oikocredit. Met 56 euro begon ze een klein buurtwinkeltje. Tegelijkertijd volgde ze via deze partner van Oikocredit trainingen om haar zakelijke en financiële vaardigheden te verstevigen. Vanaf toen ging het hard : haar winkeltje bleef maar groeien, en ondertussen kon ze met een nieuwe lening ook een klein vrachtwagentje kopen, waardoor ze haar cliënteel sterk kon uitbreiden.  

Teresa is vandaag bijzonder trots dat haar zaak zo goed draait. 15 jaar geleden woonde ze nog in een halve ruïne, en kon ze geen enkel toekomstperspectief bieden aan haar kinderen. Vandaag woont ze in een goed onderhouden huis. Haar zoon studeert binnenkort af in de IT-sector en haar twee andere kinderen gaan nog naar de middelbare school. Daarnaast kon ze het zich nu veroorloven om een stuk grond te kopen. Teresa en haar gezin kunnen nu dus eindelijk goed rondkomen: “Ik kan mijn familie zelfs meenemen naar een restaurant! Mijn kinderen zijn gek op friet met kip. Ikzelf ben dol op de spaghetti met tomatensaus en een hotdog”, vertelt Teresa giechelend.

Gelukkig is het verhaal van Teresa ver van uniek. Oikocredit ondersteunt over de hele wereld vrouwen als Teresa, die willen ondernemen en op eigen benen staan, maar ook vrouwen die thuis de beste zorg aan hun gezin willen bieden. Dat betekent de Internationale Vrouwendag voor ons!

« Terug