Oikocredit investeert in zonne-energie voor 500.000 families in West-Afrika

Oikocredit investeert in zonne-energie voor 500.000 families in West-Afrika

PEG Ghana.jpg

Met een investering in zonne-energie voor thuisgebruik maakt Oikocredit het mogelijk tegen 2020 zo’n 500.000 families in West-Afrika toegang te geven tot elektriciteit. Dit is Oikocredits eerste investering in West-Afrika op vlak van hernieuwbare energie en ligt helemaal in de lijn van de focus die Oikocredit de komende jaren wil leggen op duurzame energie. Want dat heeft niet alleen een impact op sociale ontwikkeling, maar ook op het klimaat.

In het Zuiden zal de energievraag de komende jaren nog sterk stijgen. Door met hulp van rijke landen te investeren in hernieuwbare energie, kunnen ontwikkelingslanden die groeiende energiebehoefte op een duurzame manier opvangen en het gebruik van fossiele brandstoffen terugdringen. Dat is één van de klimaatdoelstellingen van de COP21 in Parijs vorig jaar die deze week, tijdens de COP22 in Marrakesh, geconcretiseerd worden.

“Veel families in West-Afrika hebben geen toegang tot elektriciteit en spenderen tot 30% van hun inkomen aan vervuilende brandstoffen zoals kerosine, kaarsen en batterijen,” zegt Johan Elsen, directeur van Oikocredit België. “Dat is niet alleen duur en klimaatonvriendelijk, maar ook ongezond. De uitstoot door het gebruik van kerosine maakt elk jaar meer slachtoffers in Sub-Sahara-Afrika dan malaria en HIV samen. Met deze investering geven we mensen directe toegang tot betaalbare, duurzame en gezonde energie, een klimaatdoelstelling waar Oikocredit België de komende jaren fors op wil inzetten.”

De milieuvriendelijke thuissystemen die Oikocredit financiert bevatten naast een zonnepaneel en batterij twee lampen, een gsm-oplader, een zaklamp en een radio. De socio-economische impact van zo’n pakket op één familie is enorm. “Zo moeten mensen geen kilometers meer lopen enkel om hun gsm te gaan opladen en is er ’s avonds nog verlichting in huis voor het schoolwerk van de kinderen. Dat maakt een groot verschil in het dagelijks leven van veel gezinnen. Door een systeem van afbetaling via de mobiele telefoon kunnen bovendien ook mensen met een laag inkomen of zonder bankrekening – dat is meer dan een derde van de West-Afrikanen – zich zo’n zonne-energiepakket aanschaffen. Daarmee hebben we aandacht voor financiële inclusie, ook een speerpunt voor Oikocredit”, aldus Johan Elsen.

Oikocredit, vermogensbeheerder ResponsAbility en financierder van zonne-energie SunFunder investeren elk 500.000 dollar ten gunste van de aanbieder van de zonne-energiepakketten, PEG Ghana. Tegen 2020 wil Oikocredit 300 miljoen investeren in projecten rond hernieuwbare energie zoals dit in West-Afrika. Ook kleine beleggers in België kunnen hierin mee participeren. Met een belegging in Oikocredit heb je dus niet alleen een financieel voordeel – Oikocredit keert al jaren een stabiel dividend van 1,25% uit – maar creëer je ook een enorm sociaal en ecologisch rendement.  

Meer info op www.oikocredit.be/investeren

Labels

« Terug naar het nieuwsoverzicht