Microfinanciering door Oikocredit boekt wederom solide resultaten

Microfinanciering door Oikocredit boekt wederom solide resultaten

Microcredit-investeerder Oikocredit rapporteert opnieuw solide financiële en sociale resultaten. Als een van de eerste instellingen voor microfinanciering wereldwijd, bewijst Oikocredit al 40 jaar dat gezonde economische resultaten ook mogelijk zijn in combinatie met zorg voor het milieu en sociale doelstellingen.

De belangrijkste financiële mijlpalen voor 2014

• Portefeuille ontwikkelingsfinanciering groeit met 24% tot € 735 miljoen
• Toevertrouwde middelen nemen met 11% toe naar € 811 miljoen
• Netto geconsolideerd resultaat stijgt met 28% naar € 17,1 miljoen
• 53.000 investeerders

‘Plus’ benadering

De solide resultaten vormen het bewijs van een gezond bedrijfsmodel, waarbij een mooi evenwicht wordt gevonden tussen sociale, milieu en financiële doelstellingen. Oikocredit International directeur David Woods: “In 2014 waren we goed in staat om te diversifiëren naar nieuwe sectoren, waarmee we ons risicoprofiel hebben verlaagd. Onze investeringen in de duurzame energie en landbouw, met nadruk op Afrika, hebben direct resultaat opgeleverd. Om onze partnerorganisaties op verantwoorde wijze hun bedrijf te laten groeien, kiezen we al decennia voor een 'plus'-benadering : bij financieringsaanvragen kijken we niet alleen naar het financiële resultaat, maar juist ook naar de sociale impact van onze partners.”

Vooruitzicht

In 2015 zal Oikocredit de kwalitatief hoge en diverse portefeuille verder uitbouwen. David Woods: “Oikocredit zal trouw blijven aan haar missie. Het landschap van ontwikkelingsfinanciering zal groeien en veranderen, en Oikocredit zal hier een actieve bijdrage aan blijven leveren. In de komende vijf jaar zien we onszelf als de meest maatschappelijk verantwoorde impact-investeerder in de wereld, met een oprechte mix van sociale, milieu en financiële doelstellingen.”

Oikocredit spoort iedereen aan verantwoord te beleggen. Oikocredit verstrekt financiële diensten en ondersteunt organisaties om het leven van mensen met een laag inkomen duurzaam te verbeteren.

Gezonde groei ook in België

Ook in België groeide het kapitaalfonds in Oikocredit het voorbije jaar met zo’n 10%. Johan Elsen, directeur Oikocredit België : “2014 was een belangrijk scharnierjaar voor Oikocredit België. Verdere professionalisering met nieuwe software om de kapitaalinleg te beheren, de lancering van onze nieuwe website en de publicatie van de door de FSMA goedgekeurde beleggersprospectus, stelt ons in staat om de komende jaren een sprong voorwaarts te maken. We zijn bijzonder blij met de gestage groei van de voorbije jaren, maar tegelijk zijn we ervan overtuigd dat het potentieel nog veel groter is dan wat we nu bereiken. Een belegging in Oikocredit betekent immers een investering in sociale en duurzame economie wereldwijd. Met een startbelegging van 250 euro maak je al een wereld van verschil voor een kleine zelfstandige in een ontwikkelingsland.”

Sinds vele jaren keert Oikocredit België een stabiel dividend uit van 1,25%.

Meer informatie : www.oikocredit.be, mail : be@oikocredit.org 
Perscontact : Johan Elsen, jelsen@oikocredit.org, tel. 0473 83 71 45

Labels

« Terug naar het nieuwsoverzicht