Investeren in schone energie

Investeren in schone energie

david-ten-kroode-square.jpg

Vorig jaar heeft Oikocredit haar investeringsrichtlijnen aangepast zodat deze nu ook nu ook milieucriteria bevatten. Halverwege dit jaar verwelkomde Oikocredit David ten Kroode, haar eerste financieringsexpert op het gebied van hernieuwbare energie. David gaat Oikocredits portefeuille in deze sector opbouwen en beheren in samenwerking met onze regionale kantoren.

Nu de strategie grotendeels is uitgezet en de eerste deals rond zijn, spraken we met David over hoe en waar hij deze portefeuille gaat opbouwen en waarom de hernieuwbare energiesector goed past bij Oikocredit.

Waarom is hernieuwbare energie een belangrijke nieuwe sector voor Oikocredit?

“Ongeveer 80% van Oikocredits huidige portefeuille is geïnvesteerd in microfinancieringsinstellingen (MFI's). Door onze ontwikkelingsfinancieringsportefeuille te diversifiëren met investeringen in hernieuwbare energie kunnen we onze risico's beperken en tegelijkertijd onze sociale, milieu- en financiële doelstellingen behalen.”

Wat zijn Oikocredits groeidoelstellingen voor deze portefeuille?

“Ons doel is om eind 2016 € 90 miljoen aan goedgekeurde projecten te hebben, waarvan € 50 miljoen verstrekt moet zijn. De reden hiervoor is dat het daadwerkelijk verstrekken van kapitaal vaak nogal wat voeten in de aarde heeft. Vergeleken met investeringen in microfinancieringsinstellingen, is er veel meer tijd nodig om te investeren in de hernieuwbare energiesector omdat de bouw van een centrale voor zonne-energie, windenergie of waterkrachtenergie gewoonweg een paar jaar kan duren.”

Naar wat voor projecten ben je op zoek en hoe ga je die vinden?

“Onze belangrijkste bron van mogelijkheden is ons netwerk van regionale en landenkantoren in 35 landen. Onze collega's in de regio's zijn in de beste positie om lokale ontwikkelingen en activiteiten in de hernieuwbare energiesector op de voet te volgen en te onderzoeken waar financieringsmogelijkheden liggen. Daarnaast gebruiken we andere manieren om projecten te vinden, door bijvoorbeeld aanwezig te zijn op conferenties om van de nieuwste ontwikkelingen op de hoogte te blijven, te netwerken en samenwerkingsverbanden aan te gaan met gelijkgezinde investeerders.”

Ga je je eerst op een specifieke regio richten?

“De focus ligt op dit moment op Latijns-Amerika. Vooral vanwege de combinatie van een zeer actieve hernieuwbare energiemarkt (wind, zon, en waterkracht op kleine schaal) en het feit dat Oikocredit in deze regio de capaciteit heeft om nieuwe financieringsmogelijkheden te ontdekken en te ontwikkelen. In Latijns-Amerika hebben we dan ook onze eerste deal gesloten voor een project op het gebied van hernieuwbare energie: een waterkrachtcentrale in Peru. Vervolgens gaan we in andere regio's op zoek naar on- en off-grid-projecten op het gebied van zonne-energie en bio-energie.”

Is er een bepaalde subsector, zoals zonne-energie, die een prioriteit krijgt? En zo ja, waarom?

“Over het algemeen zullen we ons richten op beproefde en geteste technologieën. Daarom zal onze portefeuille zeer waarschijnlijk bestaat uit projecten gericht op zonne-energie, windenergie, waterkrachtenergie en bio-energie. Nieuwere technologieën, zoals brandstof van algen of elektriciteit opgewekt door getijden komen, hoewel veelbelovend, voorlopig niet in onze portefeuille voor. Mijn persoonlijke favoriete hernieuwbare energievorm is zonne-energie, of fotovoltaïsche energie om precies te zijn. Bij zonne-energie is er namelijk geen sprake van de milieu- of maatschappelijke zorgen die wel voorkomen bij andere technologieën. Windturbines zijn bijvoorbeeld erg groot en kunnen de migratiepatronen van vogels verstoren en waterkrachtcentrales in rivieren kunnen impact hebben op de watervoorziening van boeren die stroomafwaarts wonen. Bovendien is zonne-energie veilig, vergt het weinig onderhoud en is op zeer kleine schaal (denk aan een lamp van 5 euro) toepasbaar maar ook op zeer grote schaal, zoals in zonneparken die tientallen miljoenen euro’s kosten.”

Oikocredit is een coöperatie. Zijn de leden er blij mee dat Oikocredit zich diversifieert in hernieuwbare energie?

“De belangrijkste insteekvoor hernieuwbare energie is de strijd tegen klimaatverandering door de schadelijke emissies te reduceren die worden veroorzaakt door energie die wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. Daarbij zijn er ook maatschappelijke voordelen in de vorm van werkgelegenheid, betere elektriciteitsinfrastructuur voor gemeenschappen met een laag inkomen en betere toegang tot elektriciteit. Dankzij deze sociale en milieu-effecten is hernieuwbare energie een sector die goed past bij onze missie en bij onze people, planet, profit-benadering, de triple bottom line.”

Labels
OC Belgie Nieuwsbrief

« Terug naar het nieuwsoverzicht