Betere sociale prestaties in Bolivia

Betere sociale prestaties in Bolivia

felix-foncom-bolivia-square.jpg10 juni 2014

Oikocredits partner Fondo de la Comunidad (FONCOM) is een microfinancieringsinstelling (MFI) in Bolivia die vooral werkt voor mensen met een laag inkomen in (semi-)stedelijke gebieden van Cochabamba. De meeste klanten van FONCOM hebben met weinig middelen hun eigen micro- , kleine of middelgrote onderneming opgezet. Naast leningen biedt FONCOM haar klanten ook andere financiële diensten aan, zoals spaarproducten, betaaldiensten voor energierekeningen en geldoverschrijvingen. FONCOM heeft meer dan 160 mensen in dienst, verspreid over zeven vestigingen in Bolivia.

In 2011 realiseerde FONCOM zich dat zij haar social performance management (SPM) en risicomanagement moest verbeteren als ze verder wilde uitbreiden. Daarnaast was er de eis van de Autoridad de Supervisión del Sistema Financiero (ASFI), de Boliviaanse bankentoezichthouder, dat financiële instellingen hun leningenportefeuilles moesten uitbreiden in de productiesector, en dan met name in de landbouwsector. Hier had FONCOM hulp bij nodig en daarom benaderde de instelling begin 2012 Oikocredit voor ondersteuning op vier belangrijke gebieden.

Het eerste initiatief was een programma, in samenwerking met een non-profitorganisatie, om 200 nieuwe jonge ondernemers te ondersteunen via training, bedrijfsplanning en financiële diensten, die zeer beperkt toegankelijk zijn voor deze specifieke groep ondernemers. Het tweede initiatief was gericht op de werknemers van FONCOM en betrof risicomanagement. Het derde project was een pilot voor een nieuw landbouwlening. Dit product werd ontwikkeld om landbouwactiviteiten met beperkte financieringsmogelijkheden beter te kunnen ondersteunen. Het vierde project dat Oikocredit heeft gefaciliteerd betrof het automatiseren van FONCOM’s managementinformatiesystemen (MIS).

De vier projecten hebben FONCOM geholpen meer klanten te bereiken in de landbouwsector en ondernemers betere toegang tot financiering te bieden. Zoals ondernemer Felix Yucra Cárdenas die een microlening afsloot om zijn bedrijfje, dat voetbaltafels maakt, te financieren. Felix ontdekte zijn passie voor het maken van voetbaltafels toen hij in de leer was bij een vriend. In eerste instantie werd hij door banken afgewezen toen hij probeerde een startkapitaal te lenen om zijn bedrijf op te bouwen. Toen kwam Felix terecht bij FONCOM die zijn bedrijfsplannen aanhoorde en hem hielp bij het uitbreiden van zijn werkplaats. Felix zet nu gemiddeld 24 voetbaltafels per maand in elkaar en heeft ook een aantal mensen in dienst, inclusief zijn vrouw, die ook een handje in de zaak helpt.

Felix is slechts één voorbeeld van de wijze waarop FONCOM ondernemers ondersteunt via toegang tot start- en werkkapitaal. Samen met Oikocredit heeft FONCOM de capaciteit en ervaring van haar risicomanagement- en social performance management teams aanzienlijk verbeterd. Dit helpt de MFI bij het uitvoeren van haar businessplan. Oikocredits steun helpt de organisatie ook bij het uitbreiden van haar landbouwportefeuille, conform de eisen van de Boliviaanse toezichthouder.

« Terug