Betere hygiëne en sanitaire voorzieningen in India

Betere hygiëne en sanitaire voorzieningen in India

bwdc-india-mathavi.jpg13 juni 2014

Minder dan de helft van India's 1,2 miljard inwoners heeft geen toegang tot schoon drinkwater of sanitaire voorzieningen. Om de toegang te verbeteren heeft Maanaveeya, Oikocredits dochterorganisatie in India, een sanitair programma opgezet. Hoewel toegang tot drinkwater over het algemeen is verbeterd in India, schat de Wereldbank dat 21% van overdraagbare ziekten gerelateerd is aan vervuild water. In India sterven meer dan 1.600 mensen per dag alleen al aan diarree. Vooral op het platteland, waar slechts 14% van de mensen toegang heeft tot een toilet, moeten mensen noodgedwongen hun behoeften buiten doen.

Het sanitaire programma van Maanaveeya is opgezet in samenwerking met de International Finance Corporation (IFC), met behulp van subsidiefondsen (voor capaciteitsopbouw en technische ondersteuning) en leenfondsen, om mensen met een laag inkomen in staat te stellen om voorzieningen voor schoon water of sanitair aan te schaffen of zelf te bouwen. Het programma heeft onder andere financiering verstrekt aan Oikocredits partner Bharathi Women Development Centre (Bharathi), een lokale ontwikkelingsorganisatie die, vooral vrouwen, microfinanciering aanbiedt. Sinds de start van het programma, in 2011, heeft Bharathi financiering verstrekt aan 10.500 klanten en verschillende workshops en conferenties georganiseerd om gemeenschappen te informeren over verschillende soorten water- en sanitaire voorzieningen en beschikbare leningen.

Bharathi werkt in drie districten in het landelijke Zuidoost-India, waar de meeste mensen landloze arbeiders of kleinschalige boeren zijn. Bharathi is betrokken bij verschillende ontwikkelingsactiviteiten, zoals irrigatie en landinrichting, watermanagement en sanitaire projecten. Daarnaast zijn er verschillende landbouwleningen met een korte of langere looptijd en levens- en inkomensverzekeringen beschikbaar. Bharathi zet zelfhulpgroepen van vrouwen op en geeft trainingen op het gebied van financiële geletterdheid, gezondheid en voeding. Hele families en gemeenschappen hebben profijt gehad van de leningen van Bharathi, zoals mevrouw Mathavi (foto), uit het dorp Thirukannamangai in Tamil Nadu. Mathavi en haar familie hadden geen toilet. Elke dag moesten zij vóór zonsopgang en ná zonsondergang een kilometer lopen om hun behoefte te doen in de bosjes of een greppel. Mathavi nam contact op met Bharathi voor een lening voor sanitaire voorzieningen en kreeg 12.000 roepies om een toilet te bouwen. Naast de lening kreeg zij ook training en ondersteuning aangeboden dankzij het capaciteitsopbouwfonds van Maanaveeya. Volgens Mathavi heeft het toilet de familie een sterker gevoel van eigenwaarde gegeven en het biedt haar en haar jonge dochter meer veiligheid.

Maanaveeya's programma heeft grote invloed op het leven van veel mensen. In een tevredenheidsonderzoek gaven alle respondenten aan tevreden te zijn met hun sanitaire en/of watersystemen. De voorzieningen hebben gezorgd voor grote socio-economische verbeteringen, meer waardigheid en een groter gevoel van veiligheid onder vrouwen, minder fysieke inspanningen (water dragen), tijdsbesparing en een betere gezondheid. Maanaveeya en IFC blijven dit programma de komende jaren ondersteunen met financiering en capaciteitsopbouwinitiatieven.

« Terug