Een kijkje door de lens van Opmeer Reports

Een kijkje door de lens van Opmeer Reports

opmeer-reports-at-work-newsletter.jpg27 mei 2014

Het Nederlandse echtpaar Wim en Pauline Opmeer, Opmeer Reports, reisde bijna anderhalf jaar in hun busje 34.000 km door Latijns-Amerika. Zo bezochten zij in meer dan 15 landen tal van microfinancierings- en landbouworganisaties en een aantal Oikocredit-kantoren. Hiervan hebben ze verslag gedaan, door middel van verhalen, videorapportages en foto's. Het echtpaar keerde onlangs terug naar Nederland, waar we kort met hen spraken over hun ervaringen.

Heeft deze reis het beeld dat jullie hadden van Oikocredits werk veranderd?

Het heeft zeker ons vertrouwen in maatschappelijk investeren en dan vooral microfinanciering gesterkt. We hebben meer dan 120 eindklanten met een microkrediet gefotografeerd en geïnterviewd en gezien dat microfinanciering een duurzame manier is om mensen te emanciperen. Ook hebben we kunnen zien dat lokale initiatieven van ondernemers uitgevoerd in de eigen gemeenschap echt de meeste kans van slagen hebben. Als het hun eigen idee is, als ze de markt kennen, het initiatief nemen om een ​​businessplan te schrijven en hiervoor vervolgens een lening krijgen, is dat een zeer effectieve manier waarop mensen hun leven een positieve wending kunnen geven.

Wat is, volgens jullie, de toegevoegde waarde van Oikocredit voor haar partnerorganisaties?

Tijdens gesprekken met partners van Oikocredit, hoorden we dat Oikocredits langetermijnvisie een echte toegevoegde waarde was. We hebben gezien hoe betrokken de landenkantoren van Oikocredit zijn bij de partners. Het gaat hen niet alleen om het beschikbaar stellen van geld, maar ook om het geven van advies, trainingen en het delen van best practices. Veel partners zeiden dat dat een doorslaggevende factor was bij het kiezen voor samenwerking met Oikocredit.

Welke partner heeft de meeste indruk op jullie gemaakt?

Van onze bezoeken aan zo veel partners, heeft de ontmoeting met de alpacaboeren van de coöperatie COOPECAN in Peru de meeste indruk op ons gemaakt. Na een zware reis hoog de Andes in ontmoetten we Nicomedes Cochama Yava, een alpacaboer die op 5.000 meter hoogte werkt. We schrokken van de Spartaanse omstandigheden waarin hij leeft en de extreme weersomstandigheden die hij elke dag moet doorstaan. Om zijn kudde te kunnen hoeden, woont Nicomedes het grootste deel van het jaar alleen in een lemen hutje zonder stromend water, elektriciteit en kookfornuis. Hoewel dit ons een erg zwaar leven leek, was het ook geweldig om te zien hoe het feit dat hij lid was van de coöperatie hem hielp bij het verbeteren van zijn werkwijze, de kwaliteit van de wol en zijn inkomsten.

Wat was het hoogtepunt van jullie reis?

Dat was zonder twijfel ons vijfdaagse bezoek aan CAPUCAS, een koffiecoöperatie in Honduras. We werden zo hartelijk ontvangen door de mensen van CAPUCAS en Oikocredits country manager Gerardo López. Ze hebben ons alle ins en outs van de coöperatie laten zien en we hebben met heel veel verschillende leden kunnen praten, die allemaal popelden om hun verhaal te vertellen. Tijdens ons verblijf zagen we hoe de coöperatie werkgelegenheid voor jongeren creëert en gemeenschapszin opbouwt. Het was ook mooi om te zien hoe de coöperatie een vrouwengroep hielp bij het opstarten van hun eigen onderneming.

« Terug