Landelijke Afrikaanse gebieden bereiken

Landelijke Afrikaanse gebieden bereiken

adama-thiaw.jpg

Adama Thiaw op zijn veld.

12 maart 2014

De laatste jaren focust Oikocredit op Afrika, dat één van de strategische investeringsgebieden van de organisatie is geworden. Oikocredit heeft tot op heden meer dan 70 miljoen euro geïnvesteerd in Afrika, in een brede waaier van sectoren, en is van plan deze investeringen nog uit te breiden in de toekomst. Financiering van landbouwondernemingen en microfinancieringsinstellingen blijft een essentieel onderdeel van de portefeuille. Afrikaanse microfinancieringsinstellingen (MFI's) spelen een belangrijke rol in de toegang tot financiële diensten en vele microleners wonen in landelijke gebieden waar deze toegang onbestaande is.

De partners van Oikocredit zoals de Senegalese coöperatieve microfinancieringsinstelling Union des Mutuelles du Partenariat pour la Mobilisation de l’Epargne et du Crédit au Senegal (UM-PAMECAS), verlenen financiering aan landelijke huishoudens met een laag inkomen die gewoonlijk door de banksector worden uitgesloten. Hoewel 75% van de Senegalese bevolking actief is in de landbouw moeten grote landelijke gebieden het stellen zonder drinkwater, elektriciteit, landbouwmateriaal, irrigatie of financiering. Ongeveer de helft van 's lands 13 miljoen inwoners leven onder de armoedegrens.

UM-PAMECAS startte in 1995 als internationaal hulpprogramma gefocust op kleine krediet- en spaarcoöperaties. In 2000 werd UM-PAMECAS geïnstitutionaliseerd en werd het de op één na grootste MFI in Senegal. De begunstigden zijn vooral boeren, kleinhandelaars, micro-entrepreneurs en kleine en middelgrote ondernemingen. De MFI voorziet nu haar meer dan 500.000 leden en klanten van spaar-en kredietprodukten en stelt meer dan 500 mensen tewerk; meer dan de helft daarvan zijn vrouwen.

In tegenstelling tot andere MFIs in Senegal, beschikt UM-PAMECAS over 65 vestigingen, de meerderheid daarvan bevindt zich in landelijke of afgelegen gebieden. Dit maakt echt een verschil voor boeren als de UM-PAMECAS klant Adama Thiaw die in een afgelegen dorp woont in het departement Thiès.  Adama bewerkt ongeveer 3 ha land en teelt tomaten, pepers, uien, koolsoorten, cashewnoten en andere soorten fruit en groenten. Adama kreeg zijn eerste lening voor het aankopen van een irrigatiesysteem, meststoffen en zaaigoed en kon dit doen in een kantoor dicht bij zijn dorp. Adama zegt dat hij zijn bedrijf kon uitbreiden dankzij de lening. “Sindsdien kreeg ik een tweede lening om vee en veevoer te kopen en stel ik vijf mensen tewerk die mij helpen op de boerderij,” zegt Adama. 

Adama toont aan welke impact de toegang tot financiële middelen kan hebben op bevolkingsgroepen in landelijke gebieden. In de komende jaren gaat Oikocredit haar activiteiten uitbreiden tot nieuwe gebieden in Senegal en zo een grotere bijdrage leveren in het gehele land.

« Terug