Een "people, planet, profit" fonds

Een "people, planet, profit" fonds

470px-ecoenterprises-1765-cr-01.jpg08 december 2014

Als sociaal investeerder investeert Oikocredit rechtstreeks in organisaties en in een aantal sociale of duurzame fondsen.

Een van Oikocredits duurzame investeringen is een deelname van $2 miljoen in EcoEnterprises Fund. Dit fonds is opgezet door The Nature Conservancy en gevestigd in Costa Rica. Het verstrekt groeikapitaal aan bedrijven die actief zijn in snelgroeiende groene sectoren zoals biologische landbouw, ecotoerisme, duurzame bosbouw en aquacultuur. EcoEnterprises Fund en Oikocredit hanteren allebei de triple bottom line, gericht op maatschappelijk, groen en financieel rendement.

We spraken met Tammy Newmark, voorzitter en CEO van het fonds, over duurzaam investeren en waarom EcoEnterprises Fund en Oikocredit zo goed bij elkaar passen.

U werkt al vanaf het begin voor EcoEnterprises Fund. Hoe raakte u betrokken bij duurzaam  investeren?

“Ik ben mijn carrière eigenlijk begonnen als investeringsbankier op Wall Street. Ik werkte voor de mijn- en metaalsector en ik vond dat toen interessant. Maar na werktijd raakte ik steeds meer betrokken bij de eerste ontwikkelingen van de microfinancieringssector. Toen heb ik besloten om weer te gaan studeren en een MBA te doen. Mijn scriptie ging over ondernemers, en dan in het bijzonder ondernemers in ontwikkelingslanden. Ik raakte gefascineerd door vrouwelijke ondernemers en anderen die met handigheid en creativiteit, zonder of met beperkte middelen, een succesvol bedrijf hebben opgezet. Vervolgens ben ik in de groene energiesector gaan werken en van daaruit was het eigenlijk een kleine stap naar EcoEnterprises Fund.”

EcoEnterprises Fund beschrijft zichzelf als een fonds dat ‘investeert in natuurlijk kapitaal’. Waaruit blijkt dat dit investeringsconcept werkt?

“Toen ik in de jaren '90 in de hernieuwbare energiesector werkte, zag ik dat deze sector sterk in opkomst was. Hernieuwbare energie werd nog gezien als riskant, maar na verloop van tijd realiseerde men zich dat de sector een groot groeipotentieel had. Ook wij zijn dit soort uitdagingen tegengekomen en het was voor ons dus vooral een kwestie van het verleggen van grenzen en mensen te laten zien dat duurzame en sociale investeringen ook financieel rendabel kunnen zijn. In de loop der jaren hebben we de perceptie die mensen hebben van duurzaam investeren veranderd. We hadden dus eigenlijk meer een educatieve rol dan dat we probeerden te bewijzen dat het werkt, want dat staat buiten kijf.”

EcoEnterprises Fund en Oikocredit werken nu al een paar jaar samen. Waarom is Oikocredit een geschikte partner?

“Oikocredit is bij ons ingestapt als aandeelhouder en zit in onze investering- en adviescommissies. Deze samenwerking werkt omdat Oikocredit een, zoals wij dat noemen, ‘gelijkgezinde organisatie’ is. Onze missies lijken veel op elkaar en we hebben allebei verstand van investeren. We waren vooral erg enthousiast over Oikocredits werk op het platteland en dan vooral in de landbouwsector. Veel organisaties die Oikocredit financiert, zijn actief in de duurzame landbouw en hebben biologische, fairtrade- en milieucertificaten. We hebben dus een gedeelde groene, maatschappelijke en financiële missie.”

Veel investeerders denken misschien dat duurzaam investeren riskant is. Wat zegt u tegen deze investeerders?

“Investeren brengt altijd risico's met zich mee en wanneer je op zoek gaat naar een investering moet je altijd naar het volledige plaatje kijken. Er zijn veel bedrijven waar ons fonds heel graag in zou willen investeren, en die heel sterk zijn op sociaal en milieugebied, maar waar we niet in kunnen investeren omdat ze financieel gezien te zwak zijn. Je moet altijd naar de balans van deze factoren kijken. Als er een goede balans is, zijn duurzame investeringen niet riskanter dan investeringen in conventionele fondsen. Wij vinden dat we een toegevoegde waarde bieden, omdat onze investeringen niet alleen financieel gezond zijn, maar ook iets teruggeven aan de gemeenschap en de aarde.”

« Terug